Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus, Alexei Navalny, aflat…

Opozantul rus, Alexei Navalny, aflat în închisoare, susține că i s-au injectat „medicamente necunoscute”

Opozantul rus, Alexei Navalny, aflat în închisoare, a declarat luni, 26 decembrie, că suferă de dureri de spate tot mai mari din cauza perioadelor lungi de izolare, despre care a spus că fac parte dintr-o strategie deliberată a autorităților ruse de a-i submina sănătatea. El s-a plâns, de asemenea, că i s-au injectat „medicamente necunoscute”, scrie Reuters.

„(…) Eu am o problemă cu coloana vertebrală. Este clar ce trebuie să se facă pentru a agrava problema: să mă țină imobilizat cât mai mult posibil. Dacă închizi o persoană într-o celulă, unde poate sta în picioare sau pe un scaun de fier timp de 16 ore pe zi, după o lună în astfel de condiții, chiar și o persoană sănătoasă va avea, fără îndoială, dureri de spate. Eu am petrecut ultimele 3 luni așa. Firește, mă doare foarte tare spatele”, a declarat Navalny, în vârstă de 46 de ani, pe Twitter, care poate posta pe rețelele de socializare prin intermediul avocaților și aliaților săi.

Navalny a adăugat că a cerut de o lună și jumătate să fie văzut de un medic. Când a venit în sfârșit un medic, a spus el, acesta l-a examinat doar cinci minute și a refuzat să-i spună diagnosticul sau ce îi prescrie.

Opozantul rus susține că i s-au administrat injecții. Când a întrebat ce conțineau acestea, i s-a spus: „Injectăm ceea ce a prescris medicul. Vitamina B, de exemplu”.

Injecțiile nu ajută, a spus el, „și, în general, mă simt puțin inconfortabil să fiu injectat cu un medicament necunoscut”.

Navalny este unul din cei mai mari critici ai președintelui rus Vladimir Putin și un adversar tranșant al războiului din Ucraina.

El a avut nevoie de luni de tratament medical în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia în 2020. Kremlinul a negat că a încercat să-l ucidă.

În prezent, el execută sentințe care totalizează 11 ani și jumătate pentru acuzații care includ fraudă și sfidarea instanței. Navalny, aliații săi, guvernele occidentale și organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că a fost victima unor acuzații inventate, menite să îl reducă la tăcere.