Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ONU se așteaptă ca numărul…

ONU se așteaptă ca numărul navelor care doresc să exporte cereale din Ucraina să crească

Organizația Națiunilor Unite se așteaptă la o „creștere masivă” a numărului navelor care doresc să exporte cereale ucrainene prin Marea Neagră, după ce procedurile de tranzit au fost convenite și a fost stabilit că un obiectiv de 2-5 milioane de tone pe lună este „realizabil”, a declarat un oficial al ONU, transmite Reuters.

Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au convenit luni procedurile de tranzit pentru acordul încheiat în iulie pentru a relua exportul de cereale și îngrășăminte din Ucraina prin Marea Neagră. Procedurile includ o zonă de protecție de 10 mile marine pentru nave.

„Ne așteptăm să vedem o creștere semnificativă a cererilor de tranzit”, a declarat Frederick Kenney, coordonator interimar U.N. la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care supraveghează acordul.

„Obiectivul de a obține între două și cinci (milioane) de tone metrice este realizabil”, a spus el reporterilor, referindu-se la exporturile lunare.

Până acum, 12 nave blocate în Ucraina din data de 24 februarie, când Rusia a început războiul, au fost autorizate să plece și alte patru nave au primit aprobare pentru a acosta în Ucraina. Numărul navelor care ajung în Ucraina era de așteptat să crească pe măsură ce vânzările de cereale sunt convenite, a declarat Kenney reporterilor.

Organizația Națiunilor Unite a subliniat că acordul de export este o operațiune comercială, nu umanitară, care va fi condusă de piață. Toate navele trebuie să fie inspectate pentru a atenua îngrijorările Rusiei că ar putea introduce arme de contrabandă în Ucraina.

„Vom face o revizuire cuprinzătoare a procedurilor la începutul săptămânii viitoare pentru a vedea ce trebuie să fie ajustat și îmbunătățit”, a spus Kenney.

Scopul acordului este de a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale despre care ONU spune că a fost agravată de războiul Rusiei în Ucraina și a împins zeci de milioane de oameni în foamete. Ucraina și Rusia sunt ambele mari exportatori de grâu.

Kenney a spus că prioritatea actuală este eliberarea spațiului de dig în cele trei porturi acoperite de acord – Odesa, Chornomorsk și Yuzhny – astfel încât nave noi să poată intra și încărca mărfuri. Nu au existat încă transporturi de grâu, navele care au plecat până acum au transportat porumb, soia, ulei și făină de floarea soarelui.

Cele trei porturi ucrainești au fost, în esență, „înghețate” în luna februarie, a spus Kenney.

„A fost o recoltă diferită, a fost în primul rând porumb. Silozurile sunt pline de porumb”, a spus el.

Ucraina mai are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut și din recolta de grâu de anul acesta, care este estimată la încă 20 de milioane de tone.

„Este imperativ pentru noi acum să scoatem acele nave, astfel încât să putem aduce nave pentru a încărca mărfuri care vor fi destinate porturilor care vor contribui la reducerea insecurității alimentare globale. Dar, într-adevăr, orice navă care iese cu cereale ucrainene va ajuta situația”, a spus Kenney.

El a spus că proprietarii de nave au arătat „un interes extraordinar” și că există un număr de vase goale pentru cereale ancorate în Turcia care așteptau acest acord pentru a putea călători în Ucraina pentru a colecta mărfuri.