Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU afirmă că armata rusă…

ONU afirmă că armata rusă a ucis 32 de prizonieri ucraineni în această iarnă

Imagine-simbol: schimb de prizonieri. Sursa foto: Unian

Armata rusă a ucis cel puțin 32 de prizonieri ucraineni în perioada decembrie 2023 și februarie 2024, potrivit unui raport al Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, citat de novayagazeta.eu. Observatorii au declarat că au intervievat 60 de ucraineni care s-au întors din captivitatea rusă și toți au vorbit despre torturile la care au fost supuși.

Reprezentanții misiunii au menționat că aproape fiecare prizonier de război ucrainean intervievat a descris modul în care soldații sau oficialii ruși i-au torturat în timpul captivității, i-au bătut, i-au amenințat cu execuția, simulând-o. Mai mult de jumătate dintre ei au fost abuzați sexual. Potrivit acestora, mulți prizonieri au fost, de asemenea, împiedicați să comunice cu familiile și prietenii lor și că nu li s-a oferit suficientă hrană și medicamente.

Execuțiile a 32 de prizonieri ucraineni în 12 incidente separate au fost confirmate și documentate. Observatorii au verificat în mod independent trei dintre aceste incidente.

Experții ONU au declarat că au realizat și 44 de interviuri cu solați ruși aflați în captivitate în Ucraina. Observatorii au subliniat că prizonierii nu au raportat tortură în locurile lor de detenție, dar au vorbit de rele tratamente în timpul transportului de pe câmpul de luptă.

Pe 26 februarie, Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că a lansat o anchetă preliminară după ce a fost publicată o înregistrare video în care se presupune că militarii ruși împușcă prizonieri de război ucraineni. Raportul misiunii ONU a demonstrat că videoclipul a fost publicat pe 24 februarie anul curent și a confirmat că militarii ruși împușcau șapte prizonieri de război ucraineni din regiunea Donețk.

În prezent, Ucraina investighează 19 dosare penale privind uciderea a 45 de prizonieri de război ucraineni, au precizat autoritățile de la Kiev pentru sursa citată.