Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS: Denumirile variantelor de COVID-19…

OMS: Denumirile variantelor de COVID-19 vor fi înlocuite cu litere din alfabetul grec

Foto: BBC

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va utiliza un nou sistem de denumire pentru variantele de OVID-19. De acum înainte, OMS va folosi literele din alfabetul grec pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în țări precum Marea Britanie, Africa de Sud și India, notează BBC.

Potrivit BBC, varianta britanică va fi denumită „Alpha”, varianta sud-africană va fi denumită „Beta”, iar varianta indiană va fi denumită „Delta”.

Reprezentanții OMS susțin că acest lucru este necesar pentru a simplifica discuțiile, dar și pentru a elimina stigmatizările.

La începutul lunii mai, guvernul indian a criticat denumirea variantei B.1.617.2 – detectată pentru prima dată în India în octombrie anul trecut – drept „varianta indiană”, deși OMS nu a etichetat-o ​​niciodată în acest fel.

„Nicio țară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru detectarea și raportarea variantelor”, a scris pe Twitter conducătorul tehnic al OMS COVID-19, Maria Van Kerkhove. 

La sfârșitul lunii mai, autoritățile din Vietnam au detectat o nouă variantă coronavirusului de tip nou, care combină tulpina indiană cu cea britanică și se răspândește rapid prin aer, notează Reuters.

„Vietnamul a descoperit o nouă variantă COVID-19, care combină caracteristicile celor două variante existente găsite pentru prima dată în India și Marea Britanie”, a declarat ministrul Sănătății Nguyen Thanh Long.

Ministrul Sănătății a declarat că Vietnamul va publica în curând date despre genomul noii variante identificate, despre care a spus că este mai transmisibilă decât tipurile cunoscute anterior.