Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O ziaristă de la Belsat…

O ziaristă de la Belsat a părăsit Belarusul. Anchetatorul l-a reținut pe cumnatul ei și refuză să-l elibereze, până ziarista nu se va întoarce în țară

Foto: belsat.eu

Material de pe Novaya Gazeta

Prezentatoarea de la canalul polonez de televiziune prin satelit Belsat (emite în limba belarusă) Arina Malinovskaya a părăsit Belarusul după ce forțele de securitate i-au reținut colegii. Acum anchetatorul l-a reținut pe cumnatul ei și refuză să-l elibereze până când aceasta nu se va întoarce în țară, a relatat ziarista pentru Medusa.

„Soțul surorii mele m-a sunat și mi-a spus: – Am fost reținut și ei spun că mă vor ține închis până nu te întorci. De asemenea, ei pleacă după bunici. – Acest lucru deja mi l-a declarat anchetatorul, care a luat receptorul”, a spus Malinovskaya.

Ea a adăugat că, potrivit anchetatorului, până la sosirea sa rudele ei vor fi ținute în centrul de detenție de pe strada Okrestina din Minsk.

La scurt timp după interviu, Malinovskaya a vorbit prin telefon cu cumnatul său, care i-a spus că a fost reținut împreună cu un prieten.

„Ei îmi spun […] cum am înțeles, nu voi fi eliberat până nu spui ceva clar despre sosirea ta”, – i-a spus jurnalistei cumnatul acesteia.

Malinovskaya a plecat din Belarus în Ucraina după ce forțele de ordine au reținut pe 22 mai șase angajați ai canalului Belsat. Majoritatea celor reținuți sunt angajați tehnici ai canalului.

Postul de Televiziune de Stat Belarus 1 a relatat că cei reținuți sunt suspectați de „producerea și distribuirea ilegală de conținut media.”

Potrivit postului Belarus 1, forțele de ordine au venit la ziariști, deoarece canalul polonez de televiziune prin satelit nu este înregistrat în Belarus și este suspectat de implicare în „mascarada cu forțele de ordine deghizate”. Anterior s-a anunțat că forțele de ordine au descins în studioul de la Belsat, unde au loc filmările programului „Кожны з нас” („Fiecare dintre noi”).

De asemenea, acest canal emite emisiunea umoristică Хай так (Să fie așa) cu scene de parodie, inclusiv cu participarea actorilor, îmbrăcați în uniformele mai multor forțe de ordine din Belarus. Pentru prima dată despre descinderea forțelor de ordine în studioul Belsat s-a aflat pe 21 mai, dar motivele descinderilor nu au fost numite.