Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi detalii în ancheta soldatului…

Noi detalii în ancheta soldatului din Ucraina care a împușcat mortal cinci persoane într-o fabrică militară

Au apărut noi detalii în ancheta desfășurată la Nipru, acolo unde joi, un soldat în vârstă de 20 de ani al Gărzii Naţionale, abia recrutat, a împușcat mortal cinci persoane și a rănit altele cinci, pe teritoriul Uzinei de Construcție de Mașini de Sud.

Presa din Ucraina transmite că soldatul Artemy Ryabchu le-a povestit anchetatorilor că cu trei săptămâni în urmă a fost implicat într-o luptă, pe teritoriul fabricii militare, cu doi dintre soldații pe care i-a executat în dimineața zilei de joi, 7 ianuarie.

„Comandamentul Gărzii Naționale a Ucrainei a confirmat existența unei lupte între militari ai unității, doi dintre ei fiind împușcați de Artemy Ryabchuk la 27 ianuarie. Conflictul a avut loc acum trei săptămâni”, menționează autoritățile ucrainene.

Acest lucru a fost anunțat de comandantul Gărzii Naționale, Mykola Balan, care și-a dat demisia din după împușcăturile de la Yuzhmash, relatează Ukrinform.

Potrivit lui Balan, Ryabchuk l-a informat pe comandantul plutonului său despre lupta dintre soldați. Suspectul a intervenit în conflictul cadrelor militare pentru a le separa.

„Am descoperit că în urmă cu aproximativ trei săptămâni a avut loc un conflict între doi militari, în care deținutul a intervenit să-i despartă. Acesta a raportat acest lucru comandantului său de pluton. Nu au fost identificate alte cazuri”, a spus el.

În același timp, soldații care au fost intervievați după atac au negat faptele de hărțuire împotriva lui Ryabchuk.

Am vorbit față în față, în special cu soldații care tocmai sosiseră și au depus jurământul, dar aceștia nu au făcut nicio declarație despre relații necorespunzătoare”, a spus Balan.

Comandantul Gărzii Naționale a mai adăugat că la controalele medicale zilnice nu au fost depistate semne de agresiune sau violență asupra militarilor.

Împușcăturile din Nipru

Pe 27 ianuarie, în jurul orei 4 dimineața, în Nipru, pe teritoriul Uzinei de Construcție de Mașini de Sud, un gardian național a deschis focul asupra colegilor săi cu o armă automată. Ca urmare, 5 persoane au fost ucise, inclusiv o femeie lucrătoare a fabricii, iar alte 5 au fost rănite. Atacatorul a fugit cu arme și muniții, iar la câteva ore a fost prins. Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a deschis un dosar penal.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a publicat fotografia soldatului. Numele atacatorului este Ryabchuk Artemy Yurievich, născut în 2001. Este din Izmail, regiunea Odesa. Este în serviciu militar din toamna anului 2021, iar înainte a lucrat într-un depozit și are studii tehnice profesionale. Joi, 27 ianuarie, la ora 10:00, ministrul de Interne Denis Monastyrsky a declarat că suspectul a fost reținut. Biroul de Investigații de Stat a raportat că Ryabchuk s-a predat voluntar. A cerut poliției să sune o femeie necunoscută.

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gerașcenko a spus că trei victime, din cele cinci care au fost rănite, sunt în stare gravă. Chirurgii de la Spitalul Mechnikov se luptă pentru viața lor. Viețile altor doi răniți sunt în afara pericolului.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a reacționat la tragedie. El a exprimat condoleanțe familiilor victimelor și se așteaptă ca oamenii legii să informeze pe deplin publicul despre toate circumstanțele crimei.

Sursa mai transmite că locuitorii satului Broska, de unde provine soldatul Artemy Ryabchuk, au fost loviți de tragedie. Localnicii îl caracterizează în mod pozitiv pe soldat.

Ryabchuk a fost informat cu privire la acuzațiile care i se aduc conform art. 115 (omor premeditat), art. 408 (dezertare), art. 410 (furt, deturnare, estorcare de arme și muniții de către cadrele militare) din Codul Penal.

Ministerul Afacerilor Interne a creat o comisie specială de anchetă care investighează cauzele fundamentale ale tragediei de la Nipru.

Astăzi, magistrații urmează să decidă asupra măsurii de arest.