Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO va urmări îndeaproape viitorul…

NATO va urmări îndeaproape viitorul exercițiu nuclear al Rusiei, spune Stoltenberg. „Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei”

NATO va monitoriza foarte îndeaproape exercițiul nuclear rusesc care urmează să aibă loc, a declarat joi șeful alianței, în lumina ultimelor amenințări nucleare ale Moscovei legate de conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

Totodată, circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”, a mai declarat secretarul general al alianței occidentale de apărare, adăugând însă că ar exista „consecințe grave” dacă Rusia ar folosi astfel de arme.

Ar exista consecințe grave dacă Rusia ar folosi arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei” a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după o reuniune a miniștrilor apărării din NATO.

„Nu vom detalia exact modul în care vom răspunde, dar acest lucru va schimba în mod fundamental natura conflictului. Ar însemna că a fost depășită o linie foarte importantă”, a spus el, referindu-se la războiul din Ucraina care a urmat invaziei Rusiei în această țară.

„Monitorizăm forțele nucleare rusești de zeci de ani și, desigur, vom continua să le monitorizăm foarte atent și vom rămâne vigilenți – și când încep acum un nou exercițiu”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ceea ce pot spune este că acest exercițiu, exercițiul rusesc, este un exercițiu anual. Este un exercițiu în care își testează și își exersează forțele nucleare”, a adăugat el, referindu-se la exercițiul anual Grom al Rusiei, care are loc în mod normal la sfârșitul lunii octombrie și în care Rusia își testează bombardierele, submarinele și rachetele cu capacitate nucleară.

„Vom monitoriza acest lucru, așa cum facem întotdeauna. Și, bineînțeles, vom rămâne vigilenți, nu în ultimul rând având în vedere amenințările nucleare voalate și retorica periculoasă pe care am văzut-o din partea Rusiei”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO este de a păstra pacea și de a preveni constrângerile împotriva aliaților săi, astfel că circumstanțele în care ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”.