Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO trimite încă 700 de…

NATO trimite încă 700 de militari în Kosovo, anunță secretarul general al organizației

Sursa foto: Getty Images

NATO va desfășura un contingent suplimentar în Kosovo după ce 30 de membri ai Forței internaționale de pace KFOR au fost răniți în recentele violențe, a anunțat marți, 30 mai, secretarul general al Alianței Nord-Atlantică, Jens Stoltenberg. Astfel, potrivit lui Stoltenberg, în urma unei decizii luate în cadrul organizației, în Kosovo vor fi trimiși 700 de soldați.

„Astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. KFOR, forțele NATO, vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii din Kosovo și vor continua să acționeze în mod imparțial, în conformitate cu mandatul nostru în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Am decis să desfășurăm încă 700 de soldați din forța de rezervă operațională pentru Balcanii de Vest și să punem un batalion suplimentar de forțe de rezervă la un nivel de pregătire mai ridicat, astfel încât să poată fi, de asemenea, desfășurate în caz de nevoie. Acestea sunt măsuri prudente pentru a ne asigura că KFOR dispune de forțele și capacitățile de care are nevoie pentru a-și îndeplini mandatul”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantică, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat emis de organizație marți, 30 mai.

Stoltenberg susține că „Priștina și Belgradul trebuie să ia măsuri concrete pentru detensionarea situației, să se abțină de la noi comportamente iresponsabile și să se angajeze în dialogul facilitat de UE, care este singura cale către o pace durabilă”.

Decizia de a trimite 700 de militari ai NATO în Kosovo a fost salutată de șeful diplomației UE, Josep Borrell. Potrivit lui Borrell, „calmul trebuie să fie restabilit acum” în Kosovo.

În ultimele zile, situația a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulți membri ai comunității majoritar sârbe din patru orașe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localități, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puțin de 3,5%. Acești primari au fost învestiți săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de UE şi Statele Unite au fost ignorate.

Un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniți luni, 29 mai, în confruntări cu manifestanții sârbi. Ministerul Apărării al Italiei a scris pe Twitter că în urma ciocnirilor violente din Kosovo au fost răniți soldați din Italia, Ungaria și R. Moldova.

Ministerul Apărării al R. Moldova a anunțat că doi soldați moldoveni, care fac parte din contingentul de menținere a păcii KFOR „s-au ales cu echimoze” în urma ciocnirilor violente din Kosovo și „ambii sunt în afara oricărui pericol”.

Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale a fost detașat, pe 13 ianuarie, în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Contingentul este format din 41 de militari profesioniști. Aceștia execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.

Militarii moldoveni fac parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi sunt dislocați în baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-18 în Kosovo este de șase luni.