Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO a invitat oficial Suedia…

NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture alianței. Stoltenberg: „Ne vom asigura că suntem capabili să protejăm toți aliații”

Sursa foto: Profimedia Images

NATO a invitat miercuri, 29 iunie, Suedia și Finlanda să se alăture alianței militare, într-una dintre cele mai mari schimbări în securitatea europeană din ultimele decenii, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat Helsinki și Stockholm să renunțe la tradiționala lor neutralitate, transmite Reuters.

Cei 30 de aliați ai NATO au luat această decizie la summitul lor de la Madrid și au convenit, de asemenea, să trateze în mod oficial Rusia ca fiind „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, potrivit unei declarații de la summit.

„Astăzi, am decis să invităm Finlanda și Suedia să devină membre ale NATO”, au afirmat liderii NATO în declarația lor, după ce Turcia a ridicat dreptul de veto privind aderarea Finlandei și Suediei.

Ratificarea în parlamentele aliate este posibil să dureze până la un an, dar odată ce se va face, Finlanda și Suedia vor fi acoperite de clauza de apărare colectivă a articolului 5 al NATO, ceea ce le va pune sub umbrela nucleară protectoare a Statelor Unite.

„Ne vom asigura că suntem capabili să protejăm toți aliații, inclusiv Finlanda și Suedia”, a declarat secretarul general al NATO, Jeans Stoltenberg.

Între timp, aliații urmează să își sporească prezența trupelor în regiunea nordică, organizând mai multe exerciții militare și patrule navale în Marea Baltică pentru a reasigura Suedia și Finlanda.

Marți, după patru ore de discuții la Madrid, președintele turc Tayyip Erdogan a convenit cu omologii săi finlandez și suedez o serie de măsuri de securitate care să permită celor două țări nordice să depășească veto-ul turcesc impus de Ankara în luna mai din cauza preocupărilor sale legate de terorism.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a fost înființată în 1949 pentru a se apăra împotriva amenințării sovietice. Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dat un nou impuls organizației, după eșecurile din Afganistan și discordia internă din timpul epocii fostului președinte american Donald Trump.

„Îi transmitem un mesaj puternic (președintelui rus Vladimir) Putin: „nu veți câștiga””, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-un discurs.

Aliații au convenit, de asemenea, asupra primului nou concept strategic al NATO – documentul său principal de planificare – din ultimul deceniu. Rusia, clasificată anterior ca partener strategic al NATO,este acum identificată ca fiind principala amenințare a NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina este „o amenințare directă la adresa modului nostru de viață occidental”, a adăugat premierul belgian Alexander de Croo, citând impactul mai larg al războiului, cum ar fi creșterea prețurilor la energie și alimente.

Documentul de planificare a citat, de asemenea, pentru prima dată, China ca fiind o provocare, pregătind terenul pentru ca cei 30 de aliați să planifice gestionarea transformării Beijingului dintr-un partener comercial benign într-un competitor în creștere rapidă, de la Arctica la spațiul cibernetic.

Spre deosebire de Rusia, al cărui război din Ucraina a stârnit îngrijorări serioase în țările baltice cu privire la un atac pe teritoriul NATO, China nu este un adversar, au declarat liderii NATO. Dar Stoltenberg a cerut în mod repetat Beijingului să condamne invazia Rusiei în Ucraina, despre care Moscova spune că este o „operațiune specială”.