Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moscova, nemulțumită de decizia Chișinăului…

Moscova, nemulțumită de decizia Chișinăului de a bloca două site-uri „promotoare de informații ce incită la ură și război”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că decizia Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova de a bloca accesul la portalurile eadaily.com și bloknot.ru, reprezintă o „încă un pas al Chișinăului direcționat spre reducerea conținutului de limbă rusă și a presei de limbă rusă din spațiul informațional moldovenesc”.

Reacția vine după ce SIS a anunțat despre blocarea accesului pe teritoriul R. Moldova la cele două surse cu conținut online, pe motiv că ar promova „informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”.

În total, de la începutul războiului din Ucraina, SIS a solicitat furnizorilor de rețea și/sau serviciilor de comunicații electronice să blocheze peste 10 site-uri care scriau și distribuiau informații false și instigatoare la ură.

Zaharova cred că aceste decizii ale Chișinăului reprezintă o „încălcare grosolană (…) a pluralismului de opinii și a libertății presei”.

„Considerăm că blocarea resurselor informaționale menționate reprezintă încă o încălcare grosolană de către autoritățile moldovenești, sub pretexte inventate, a principiului de asigurare a pluralismului de opinie și a libertății presei, precum și a dreptului vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova de a avea acces la informație.

Îndemnăm Chișinăul să se abțină de la astfel de măsuri, care nu au nimic de-a face cu libertatea și democrația autentică, să ridice interdicțiile discriminatorii privind difuzarea presei rusești și a celei în limba rusă în țară și să renunțe la ambițiile sale dubioase de a revendica un fel de monopol asupra adevărului”, se arată în comentariul Mariei Zaharova.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, posturile ruse de televiziune, afiliate statului, au intensificat propaganda Kremlinului, prezentând trupele rusești drept „eroi care luptă în Ucraina”. În Rusia, instituțiile media independente au fost suspendate sau închise, iar mulți jurnaliști, care au criticat Kremlinul, au părăsit țara. De asemenea, criticile la adresa ofensivei din Ucraina se pedepsesc cu închisoarea, în timp ce cuvinte precum „război” și „invazie” sunt interzise.

Ziarul de Gardă a scris despre cum site-urile propagandistice pro-război ocolesc interdicțiile impuse de SIS

Majoritatea site-urilor blocate de SIS reușesc să ocolească interdicțiile impuse de autorități: în timp ce unele activează fără impedimente, alte site-uri și-au creat conturi pe rețele sociale sau canale de Telegram, continuându-și astfel activitatea.