Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mișcarea anti-război „Vesna” îndeamnă rușii…

Mișcarea anti-război „Vesna” îndeamnă rușii să iasă, pe 24 septembrie, la noi proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin

Mișcarea anti-război din Rusia „Vesna” anunță noi proteste la nivel național, împotriva mobilizării anunțate pe 21 septembrie 2022 de președintele rus Vladimir Putin. Protestele ar urma să aibă loc sâmbătă, pe 24 septembrie 2022, începând cu ora 17:00, în toate orașele din Federația Rusă.

„Mobilizarea se desfășoară activ în toată țara. În curând, mii de oamenii ar putea merge pe front. Noi putem și trebuie să ne opunem! (…) Scopul final al acțiunilor nu este protestul de dragul protestului, ci victoria asupra regimului criminal Putin”, se arată în textul anunțului făcut de mișcarea anti-război „Vesna”.

Organizatorii protestului susțin că vineri, 23 septembrie, vor anunța orașele în care urmează să fie organizate acțiunile de protest, iar adresele exacte vor fi anunțate chiar în ziua protestelor împotriva mobilizării anunțate de Putin.

„Vom anunța orașele mâine (vineri, 23 septembrie n. red.) și locurile în sine le vom anunța în ziua acțiunii de protest (sâmbătă, 24 septembrie n. red.). Aastfel, polițiștilor le va fi mai greu să se pregătească pentru proteste”, mai anunță mișcarea anti-război „Vesna”.

În dimineața zilei de 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă (…). Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă”, a declarat Putin, scrie presa rusă.

Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului”.

„(…) În acest context, decizia de a lansa o operațiune militară preventivă a fost absolut necesară și singura soluție. Obiectivele principale – eliberarea întregului teritoriu al Donbas-ului au fost și rămân neschimbate (…)”, a afirmat Putin.

VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au experiență relevantă.

„Este vorba despre oamenii care se află în rezervă, nu sunt niște persoane care niciodată nu au auzit și văzut nimic despre armată. Este vorba despre cei care au efectuat serviciul militar, care au specialitate militară necesară astăzi Forțelor Armate, au experiență de luptă. Nu este vorba despre mobilizarea studenților, toți pot merge liniștit la studii. Aceștia nu vor fi mobilizați. Nici soldații în termen nu vor fi mobilizați. (…) Statul nostru are resurse enorme de mobilizare, în jur de 25 de milioane de rezerviști, astfel, această mobilizare parțială presupune 1% din resursele generale de mobilizare”, a declarat Șoigu.

Ministrul rus al Apărării susține că în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Putin vor fi recrutați 300 de mii de rezerviști

După acest anunț, mișcarea anti-război „Vesna” a făcut un apel și a organizat, pe 21 septembrie, proteste la nivel național.

O mișcare anti-război din Rusia face apel la proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin: „Alternativa protestelor este moartea într-un război fără sens”

În timpul protestelor care denunțau mobilizarea, forțele de securitate din Rusia au reținut peste 1.300 de persoane, relatează The Guardian.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, conform informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu. Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 de persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Proteste masive în Rusia. Peste 1 300 de persoane au fost arestate miercuri la demonstrații împotriva războiului lui Putin – VIDEO

Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.