Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste masive în Rusia. Peste…

Proteste masive în Rusia. Peste 1 300 de persoane au fost arestate miercuri la demonstrații împotriva războiului lui Putin – VIDEO

În ultimele 12 ore peste 1 300 de persoane au fost reținute atât la Moscova, cât și la Sankt Petersburg, spune grupul de monitorizare, după ce Putin a ordonat chemarea rezerviștilor militari, relatează The Guardian.

Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup pentru drepturile omului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei după cel de-al doilea război mondial.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, conform informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu. Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 de persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Oficialul ministerului rus de interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a declarat că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit mici proteste.

„Într-un număr de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a spus Volk.

„Au fost toate oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor”.

Zborurile dus din Rusia au crescut vertiginos și s-au vândut rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști. Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”