Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Putin anunță mobilizare parțială…

VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începând de miercuri, 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului. 

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă (…). Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă”, a declarat Putin, scrie presa rusă.

Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului”.

„(…) În acest context, decizia de a lansa o operațiune militară preventivă a fost absolut necesară și singura soluție. Obiectivele principale – eliberarea întregului teritoriu al Donbas-ului au fost și rămân neschimbate (…)”, a afirmat Putin.

Așa-numiții șefi ai republicii populare Donețk și Lugansk au anunțat, pe 20 septembrie, organizarea de „referendumuri” privind aderarea la Rusia. Presa afiliată Kremlinului scrie că „votarea” va avea loc în regiunile Herson și Zaporojie capturate, în perioada 23 și 27 septembrie.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți o lege care introduce conceptele de „mobilizare”, „timpul de război” și „lege marțială” în Codul Penal al Federației Ruse. Noile modificări prevăd, de asemenea, răspunderea penală pentru predarea voluntară, jefuirea și abandonarea neautorizată a unei unități militare.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a aprobat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru deteriorarea proprietății militare, jafuri, dezertare și insubordonare, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau a unor situații de luptă.

Proiectul de lege a fost aprobat pe 20 septembrie pe fondul dezbaterilor dintre autoritățile ruse și guvernatorii regionali cu privire la o posibilă mobilizare militară, o mișcare care ar putea escalada semnificativ războiul din Ucraina.