Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O mișcare anti-război din Rusia…

O mișcare anti-război din Rusia face apel la proteste împotriva mobilizării anunțate de Putin: „Alternativa protestelor este moartea într-un război fără sens”

După anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o „mobilizare parțială” în Rusia, mișcarea anti-război „Vesna” (primăvară) a făcut apel la proteste la nivel național. Potrivit anunțului, protestul ar urma să înceapă la ora 19:00, în mai multe orașe ale Rusiei. A fost publicată și o listă cu adresele din diferite orașe, unde ar urma să se adune rușii ca să protesteze împotriva mobilizării anunțate de Putin.

„Vino la protestele în masă de astăzi în orașele tale, la ora 19:00. Este periculos, iar în noile condiții poate fi și mai periculos. Cu toate acestea, alternativa la protest este moartea într-un război fără sens!”, se arată în apelul lansat de mișcarea anti-război „Vesna”.

De asemenea, reprezentanții mișcării susțin că „acum războiul va veni cu adevărat în fiecare casă și în fiecare familie. Anterior, autoritățile spuneau că doar „profesioniștii” se luptă – și că vor câștiga. S-a dovedit că nu vor câștiga și au început să recruteze prizonieri pe front. Și acum s-a anunțat mobilizare”.

„Deci situația este extrem de dificilă. Războiul nu mai este „undeva”, a ajuns în țara noastră, în casele noastre, în familiile noastre. Și trebuie să se moară pentru a corecta greșelile regimului Putin, care a aruncat Rusia într-un măcel monstruos, izolare și sărăcie”, se mai arată în apelul lansat de mișcarea „Vesna”.

Ulterior, a fost publicată și lista cu adresele unde la ora 19:00 vor fi organizate proteste. De asemenea, în apel se menționează că rușii care doresc să protesteze pot ieși în centrele orașelor în care locuiesc pentru a-și manifesta nemulțumirea față de decizia Kremlinului, chiar dacă orașele lor nu se regăsesc în lista publicată.

În dimineața zilei de 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă (…). Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă”, a declarat Putin, scrie presa rusă.

Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului”.

„(…) În acest context, decizia de a lansa o operațiune militară preventivă a fost absolut necesară și singura soluție. Obiectivele principale – eliberarea întregului teritoriu al Donbas-ului au fost și rămân neschimbate (…)”, a afirmat Putin.

VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au experiență relevantă.

„Este vorba despre oamenii care se află în rezervă, nu sunt niște persoane care niciodată nu au auzit și văzut nimic despre armată. Este vorba despre cei care au efectuat serviciul militar, care au specialitate militară necesară astăzi Forțelor Armate, au experiență de luptă. Nu este vorba despre mobilizarea studenților, toți pot merge liniștit la studii. Aceștia nu vor fi mobilizați. Nici soldații în termen nu vor fi mobilizați. (…) Statul nostru are resurse enorme de mobilizare, în jur de 25 de milioane de rezerviști, astfel, această mobilizare parțială presupune 1% din resursele generale de mobilizare”, a declarat Șoigu.

Ministrul rus al Apărării susține că în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Putin vor fi recrutați 300 de mii de rezerviști

Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 210.