Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de externe, după…

Ministrul rus de externe, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui: „Este o acțiune scandaloasă”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că decizia vecinilor Serbiei – Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru de a-și închide spațiul aerian pentru avionul lui este o „acțiune scandaloasă”, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Aseară și în această dimineață au existat multe întrebări din partea presei cu privire la reacția noastră la deciziile fără precedent care au fost luate de unii membri ai Alianței Nord-Atlantice și la deciziile care au împiedicat vizita ministrului rus de Externe în Republica Serbia. Cu siguranță s-a întâmplat ceva de neconceput, înțeleg interesul pe care l-ați manifestat față de evaluarea noastră a acestor acțiuni scandaloase.

Acum, acest principiu – libertatea de alegere a partenerilor, pe care Occidentul l-a pus în centru, a fost călcat în picioare chiar de Occident. Serbia, din punctul de vedere al Occidentului, nu ar trebui să aibă de ales, nu ar trebui să aibă libertatea de a-și alege partenerii”, a declarat Lavrov.

Vizita în Serbia a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, programată pentru perioada 6-7 iunie, a fost anulată deoarece trei dintre vecinii Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui.

Bulgaria, membru UE, a impus această interdicție a zborului, împreună cu Macedonia de Nord și Muntenegru – țări care speră, precum Serbia, să adere la UE.

UE și Regatul Unit au impus o interdicție de zbor pentru avioanele rusești, inclusiv cele private ale oligarhilor, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Serbia nu s-a alăturat acestor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.