Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de Externe al Serbiei…

Ministrul de Externe al Serbiei neagă implicarea cetățenilor sârbi în acțiuni de destabilizare a R. Moldova și solicită MAEIE informații despre „persoanele suspecte”

Sursa foto: mfa.gov.rs

Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a „negat cu fermitate” declarația președintei R. Moldova, Maia Sandu, despre posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea R. Moldova, în baza informațiilor primite din Ucraina despre planurile rusești. Informația a fost plasată pe site-ul Ministerului de Externe al Serbiei.

„Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din partea R. Moldova”, a spus Dacic.

El a adăugat că există multe exemple de știri false pe scena internațională, dar că Serbia nu va permite afectarea reputației și intereselor țării, precum și relațiile de prietenie dintre Serbia și Moldova.

„Am dat ordin ambasadorului nostru acreditat la Chișinău, să solicite de urgență Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova clarificarea acestei declarații a președintei R. Moldova, precum și să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate că ar fi participanți la astfel de acțiuni violente”, a spus Dacic.

Ministrul a reamintit că, conform legilor Serbiei participarea cetățenilor sârbi la conflicte armate din străinătate este o infracțiune.

Anterior, Maia Sandu a susținut o conferință de presă privind situația de securitate a R. Moldova în care a dat detalii despre planurile rusești de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintei, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent și conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.