Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de Externe al R.…

Ministrul de Externe al R. Moldova, după reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre G7: „UE a fost, este și rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european”

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre G7 că Uniunea Europeană rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european.

„În intervenția mea, mi-am exprimat îngrijorarea în raport cu războiul din Ucraina, menționând că sprijinul partenerilor externi, inclusiv al țărilor G7 reprezintă unica modalitate de consolidare a capacităților noastre interne în vederea gestionării situației de criză generată de instabilitatea prețurilor la resursele energetice, impactul economic urmare a afectării lanțurilor de aprovizionare, creșterea prețurilor și a inflației cauzate de factori externi, precum și administrarea de către autorități a crizei umanitare. Am menționat miniștrilor de externe că în pofida acestor provocări, guvernarea este orientată spre europenizarea țării, îmbunătățirea vieții cetățenilor și aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene. Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare și modernizare a instituțiilor, consolidarea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului. Uniunea Europeană a fost, este și rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democrației noastre, viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”, a declarat Nicu Popescu.

Miniștrii de externe ai statelor G7 s-au întâlnit vineri, 13 mai, în Germania. Pe agenda discuțiilor se află securitatea alimentară și situația R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina. Miniștrii de Externe se declară preocupați că războiul dintre Rusia și Ucraina amenință să destabilizeze R. Moldova.

Reprezentanții G7 vor urmări să liniștească R. Moldova, țară care se învecinează cu Ucraina și care luptă să facă față fluxului de refugiați, în timp ce mai multe incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană au provocat temeri pe plan internațional că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea extinde peste graniță.

„Țara a fost slăbită din cauza războiului… așa că trebuie să ne confirmăm sprijinul pentru Moldova”, a declarat reporterilor o sursă diplomatică franceză.

Întâlnirea miniştrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.

Republica Moldova participă în premieră în cadrul unei reuniuni G7 a miniștrilor afacerilor externe. Grupul G7 a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite).