Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul Sănătății din România declară…

Ministerul Sănătății din România declară stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră: recomandă evitarea aglomerării și purtarea măștii

Sursa foto: INQUAM Photos

Autoritățile de la București au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Acestea recomandă evitarea aglomerării și purtarea măștii. Ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut joi, 5 ianuarie, o conferință de presă alături de ministrul Educației, în care a anunțat declararea stării de alertă epidemică pentru gripa sezonieră, scrie Biziday.

Ei precizează că acest lucru nu înseamnă că este declarată „epidemie”, deoarece un asemenea scenariu ar presupune introducerea unor restricții, precum izolarea sau chiar carantinarea persoanelor bolnave și a contacților acestora.

Astfel, ministrul Rafila a emis o serie de recomandări pentru populația română, angajatori și școli, precum evitarea aglomerației, purtarea măștii, triajul epidemiologic și încurajarea vaccinării antigripale.

Înaintea conferinței, Ministerul român al Educației a anunțat că „școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid”.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății in România:

  • Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm situația, o să emit o instrucțiune în care voi declara o stare de alertă epidemică. Declararea de epidemie prin ordin de ministru ne-ar pune în situația în care ar fi generate anumite restricții. Abordarea noastră a fost în sprijinul menținerii vieții normale, nu să impunem izolare. Nu este o situație dramatică. În urmă cu cinci ani, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii, 170 de mii pe săptămână. 
  • După 2020 a fost adoptată această lege despre care vorbesc. Sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții, dar nu vreau să ne reîntoarcem la orice discuție despre carantină și izolare. Dacă declarăm epidemie, ar trebui să introducem restricții, nu recomandări. 
  • În ce condiții declarăm epidemie de gripă? Internarea în spitale nu are legătură cu declararea epidemiei. Am pus la dispoziția populației centrele de investigare ambulatorie. Monitorizăm cu atenție și nu avem informații despre supraaglomerare.
  • Scopul este de a explica contextul epidemic legat de gripă și măsuri/recomandări. Nu vrem să introducem restricții, ci populația să fie parteneră în luarea deciziilor încât să ținem sub control o epidemie care apare sezonier. 
  • O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei. Rata de pozitivare a probelor a depășit cu mult 10% în ultimele săptămâni, iar săptămâna trecută a ajuns la 37%. Este posibil ca vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Tendința este de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze. 

Joi dimineață, 5 ianuarie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) din R. Moldova a anunțat că în ultima săptămână, perioada 26 decembrie 2022 — 2 ianuarie 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 203 cazuri de gripă sezonieră. Potrivit ANSP, din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră 128 au fost spitalizați.

Cele mai multe cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate în Chișinău. Este vorba despre 163 de bolnavi. Câte 6 cazuri au fost confirmate în Ialoveni și Comrat, iar în Bălți – 4 cazuri. În Călărași, Soroca, Nisporeni, Rezina și Taraclia au fost înregistrate câte 3 cazuri, în Edineț, Sângerei și Ungheni – câte 2 cazuri, iar în Căușeni, Leova și Strășeni câte un caz.