Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul de Externe al României…

Ministerul de Externe al României le cere românilor care se află în Rusia să părăsească țara „cât mai curând”

Ministerul român de Externe le recomandă românilor care se află în Rusia să părăsească țara „cât mai curând”, iar celor care au în plan astfel de călătorii să le evite, dacă nu sunt esențiale. În plus, ministerul îi sfătuiește pe românii din Rusia să evite adunările publice, să nu participe la acțiuni de protest și, în plus, să își înregistreze prezența pe platforma econsulat.ro.

MAE a făcut miercuri o serie de precizări adresate românilor aflați în Rusia, „în contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială”, potrivit unui comunicat de presă, citat de Digi24.

MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al României.

De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Rusiei „să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil”.