Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mihail Gorbaciov, ultimul lider al…

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit: „Nu mă simt uitat”. Ultimele lui declarații despre SUA, arme nucleare și pandemie

Mihail Gorbaciov, primul și singurul președinte al URSS, a murit la vârsta de 91 de ani, după o lungă boală. Politicianul suferea de o boală de rinichi. A fost internat în spital încă din 2020, de atunci a fost sub supraveghere medicală constantă. Fostul secretar general va fi înmormântat la Cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa.

„Mikhail Sergeevich Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită”, a informat Spitalul Clinic Central.

El va fi înmormântat la Cimitirul Novodevichy din Moscova, într-o ceremonie funerară de familie lângă soția sa, scrie TASS.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțe pentru moartea lui Gorbaciov, iar dimineața va trimite o telegramă familiei și prietenilor săi. Condoleanțe au fost exprimate și de șefa Comisiei Europene , Ursula von der Leyen.

„Mikhail Gorbaciov a fost un lider autorizat și respectat. El a jucat un rol decisiv în încheierea Războiului Rece și în doborârea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă”, a spus șeful CE.

Cinci declarații vii ale politicianului:

Despre conflictul cu Occidentul:

„Acum vorbesc din nou despre o confruntare între Est și Vest, despre Războiul Rece, despre o cursă a înarmărilor. Și multe lucruri vor trebui să o ia de la capăt. Eu cred că Rusia este pentru dialog. Și știu că mulți din Occident cred și că starea actuală nu poate fi prelungită cu câțiva ani, sau chiar mai mult. Va fi nevoie de voință politică pentru a relua interacțiunea normală, dar nu există altă cale decât dialogul”, a declarat Gorbaciov într-un interviu acordat RIA Novosti pe 11 ianuarie 2021.

Despre prăbușirea Uniunii Sovietice:

„Cum ar arăta lumea dacă s-ar fi păstrat Unirea, istoria nu cunoaște modul conjunctiv. Dar cred că lumea ar fi un loc mai bun. Ar fi mai stabil, mai sigur, mai corect”, a motivat el într-un interviu pentru ziarul britanic The Times în 2020.

Despre viitorul Rusiei:

„Cred că calea democratică a dezvoltării Rusiei este singura corectă, că numai pe această cale țara noastră se poate dezvolta și rezolva orice problemă”, a spus Gorbaciov la 18 august 2021, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la lovitura de stat din august 1991.

Despre arme nucleare:

„Suportătorii descurajării nucleare susțin că este un garant al păcii și securității, la care răspund: armele nucleare au salvat lumea – acesta este un mit periculos într-o lume periculoasă”, a subliniat Gorbaciov într-un interviu pentru TASS.

Despre mine:

„Nu mă simt singur sau uitat. Singur într-un singur aspect – că nu există Raisa [Gorbacheva]”, a împărtășit politicianul într-un interviu acordat Komsomolskaya Pravda în 2019.

Mihail Gorbaciov a fost singurul președinte al URSS, ultimul secretar general al Comitetului Central al PCUS și președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS. A preluat funcția de secretar general în 1985, după care a anunțat o restructurare care vizează democratizarea societății sovietice.

Reformele introduse de el au dus la sfârșitul Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist rus și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. El rămâne în istorie și cu o serie de concepte reformatoare care au făcut carieră în epocă: „glasnost” – transparenţă și „perestroika” – restructurare.