Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maia Sandu, la München, întrevedere…

Maia Sandu, la München, întrevedere cu Președinta Comisiei Europene și cu mai mulți șefi de state și de guverne

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat în cea de-a doua zi a Conferinței de Securitate de la München cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Discuțiile au vizat situația de securitate din regiune, continuarea agendei de reforme și avansarea parcursului nostru european, în pofida crizelor cu care ne confruntăm.

I-am mulțumit pentru sprijinul consecvent și am asigurat-o că noul Guvern este ferm angajat să continue procesul de reforme și să realizeze agenda noastră de aderare la UE”, a punctat lidera de la Chișinău, transmite președinția.

Jonas Gahr Støre și Maia Sandu

Maia Sandu a mai discutat în cadrul Conferinței de la München despre efectele directe ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova. Șefa statului a menționat că acestea se fac resimțite îndeosebi în sfera energetică, însă reușim să facem față acestor provocări cu ajutorul partenerilor noștri.

 „La München, am discutat cu Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, căruia i-am mulțumit în special pentru sprijinul acordat de către țara sa prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice pentru a oferi compensații cetățenilor noștri. La fel, am discutat și despre amenințările de securitate la adresa noastră și din regiune”, a conchis președinta Maia Sandu.

O altă întrevedere, Maia Sandu a avut-o cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, cu care a discutat despre multiplele provocări de securitate de pe continentul european, dar și despre cele pe care le întâmpină țara noastră. Șefa statului și-a exprimat interesul de a avea o colaborare bilaterală mai strânsă.

Sauli Niinistö și Maia Sandu

I-am mulțumit domnului Președinte pentru sprijinirea agendei de reforme democratice a țării noastre și a acțiunilor noastre în domeniul integrării europene, asumate odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a cunoscut-o pe președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, recent aleasă în această funcție.

Nataša Pirc Musar și Maia Sandu

I-am mulțumit doamnei Președintă pentru ajutorul oferit de către Slovenia în sprijinul parcursului nostru de reformare prin oferirea de expertiză și asistență, în mod special în domeniul fiscal, și am folosit această ocazie pentru a o invita pe Președinta Nataša Pirc Musar să viziteze Republica Moldova”, a spus șefa statului, citată de un comunicat al președinției de la Chișinău.