Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai multe țări din UE…

Mai multe țări din UE fac presiuni pentru a începe implementarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului și doresc să acorde sprijin militar Kievului – Reuters

Mai multe țări din Uniunea Europeană fac presiuni pentru a începe implementarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului pentru invazia Federației Ruse în Ucraina și doresc, de asemenea, să acorde mai mult sprijin militar Kievului, potrivit unor diplomați și unui proiect de lege, scrie Reuters.

Aproximativ o treime din cele 27 de guverne ale UE, majoritatea state nordice și estice, doresc ca Comisia Europeană să înceapă să lucreze la o a șaptea rundă de sancțiuni, au declarat câțiva diplomați pentru sursa citată.

Cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale unui summit al liderilor UE care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni nu include o referire la noi sancțiuni, dar diplomații au declarat că textul, datat din 15 iunie și consultat de Reuters, este posibil să fie ajustat după o întâlnire a emisarilor UE la sfârșitul zilei de luni.

Germania și alte câteva state preferă să se concentreze acum pe aplicarea sancțiunilor existente și pe eliminarea lacunelor, mai degrabă decât să se angajeze în procesul complex de a conveni noi măsuri.

După săptămâni de dispute, luna trecută, UE a convenit asupra celei de-a șasea runde de măsuri restrictive împotriva Rusiei și Belarusului de la începutul războiului din Ucraina, care au inclus o interdicție asupra petrolului și sancțiuni asupra transportului maritim și băncilor.

Limitarea sau reducerea importului de gaze din Rusia este considerată prea sensibilă în acest moment, având în vedere dependența ridicată a UE de această sursă de energie de la Moscova. Ambasadorii au discutat, de asemenea, despre un nou sprijin militar pentru Ucraina, deși rămân divizați în această privință.

Potrivit proiectului de concluzii pentru summitul din 23-24 iunie, UE „rămâne ferm angajată să ofere un sprijin militar suplimentar pentru a ajuta Ucraina să își exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii rusești”.

Suedia și Polonia conduc un grup de țări nordice și estice care solicită o plată imediată de fonduri suplimentare pentru Ucraina.

UE a pus deja la dispoziție 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în sprijinul militar acordat Kievului din așa-numita Facilitate Europeană pentru Pace.

Plafonul bugetar al acestei platforme este de 5,6 miliarde de euro până în 2027, dar cu finanțarea aprobată pentru Kiev, jumătate din resursele sale ar urma să fie utilizate.

Germania și alte state sunt reticente în a utiliza în continuare această platformă, invocând preocupări bugetare și riscuri că nu vor fi disponibili suficienți bani pentru alte crize.

Într-un proiect de decizie consultat de Reuters, un paragraf referitor la chestiunea sprijinului militar suplimentar pentru Ucraina prin intermediul Facilității Europene pentru Pace se află între paranteze, ceea ce înseamnă că este probabil ca această referire să fie revizuită.