Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Magistrații de la București au…

Magistrații de la București au redus cu un an pedeapsa fostului deputat Cristian Rizea, expulzat de pe teritoriul R. Moldova

Magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de la București au admis, luni, 13 noiembrie, contestația depusă de Cristian Rizea, declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul R. Moldova, constatatînd că a intervenit prescripţia în dosarul pentru infracţiunea de spălare a banilor. Astfel, pedeapsa fostului deputat PSD a fost redusă cu un an de închisoare. Decizia instanţei este definitivă, scrie libertatea.ro.

Potrivit sursei citate, instanța a contopit pedepsele, iar, în final, Cristian Rizea este obligat să execute o pedeapsă de trei ani şi opt luni de închisoare.

Fostul deputat avea de ispășit trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor.

După decizia Înaltei Curți, jurnalista de investigații din România, Emilia Șercan, în al cărei dosar „kompromat”, Judecătoria Chișinău, sediul Centru l-a obligat pe Cristian Rizea să-i achite 25 de mii de lei cu titlul – prejudicii morale și să-și ceară scuze public, a scris pe pagina sa de Facebook: „Peste nici doi ani, infractorul Rizea va fi liber și va avea liber la o fructuoasă carieră în presă, la Realitatea Plus, că doar înainte să fie băgat la Rahova se prezenta ca jurnalist”.

A constatat că pentru infracțiunea de spălare de bani, una dintre infracțiunile pentru care fusese condamnat, a intervenit prescripția, însă i le-a păstrat pe celelalte. Așa se explică reducerea de la 4 ani și 8 luni la 3 ani și 8 luni”, precizează jurnalista.

Pe 27 aprilie curent, ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat, de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 15 ani. Rizea a fost expulzat în România, iar acolo, fiind condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui, scria Libertatea.

Înainte de a fi condamnat definitiv în România, Cristina Rizea s-a stabilit în R. Moldova, unde a solicitat azil politic. Cererea i-a fost respinsă. În martie, acesta a pierdut și procesul privind anularea decretului prin care i s-a respins cererea de azil.

Cristian Rizea se afla în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19 martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.