Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Paradă militară la Moscova.…

VIDEO Paradă militară la Moscova. Putin: „Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru”

Luni, 9 mai, Kremlinul a organizat o paradă militară cu ocazia „Zilei Victoriei”, care marchează victoria Uniunii Sovietice în faţa Germaniei Naziste, în Al Doilea Război Mondial. În același timp, atacurile forțelor ruse asupra Ucrainei se intensifică.

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 10:30 A început defilarea militară prezidată de președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 10:15 Președintele rus, Vladimir Putin, susține un discurs din Piața Roșie, unde are loc parada militară de „Ziua Victoriei”

„Strămoșii noștri au luptat împotriva dușmanilor în Stalingrad, Kursk. Același lucru se întâmplă astăzi aici. Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării voastre. Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Ne vom aminti întotdeauna aceste lucruri. Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile. Statele NATO nu au vrut să ne asculte. În realitate, au avut mereu un plan, iar noi l-am văzut. Pregăteau o operațiune în Donbas, au mutat trupe în vecinătatea teritoriilor noastre. Am văzut cum SUA și minionii săi ne-au amenințat. Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. S-au răzbunat nu doar pe întreaga lume, au vrut să cuprindă totul, dar noi nu vom renunța niciodată la iubirea pentru patria noastră mamă, pentru tradiții și strămoșii noștri. S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Suntem mândri de contribuția voastră la victorie. Voi luptați pentru patria voastră. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne vom aminti de toți cei care s-au sacrificat. Aici, în această piață, inclusiv cu cei care au ajuns direct din Donbas, ne vom aminti cum dușmanii Rusiei au vrut să folosească găști de mercenari împotriva noastră. Au încercat să ne destrame, dar au eșuat. Marea forță a poporului nostru multietnic, astăzi voi luptați pentru același lucru pentru care au luptat bunicii, tații voștri”, a declarat Putin.

UDPATE 9:50 Președintele rus, Vladimir Putin, a ajuns în Piața Roșie. Este așteptat un discurs al președintelui rus Vladimir Putin.

Parada de la Moscova are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din estul Ucrainei, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelensky.

Paradele vor fi organizate în 28 de orașe din Rusia, la evenimente urmând să participe 65 000 de oameni, 2 400 de vehicule militare și 400 de avioane.

Lecția de istorie. Ce a fost pe 9 mai 1945 și ce s-a întâmplat cu R. Moldova după război?