Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania închide două puncte de…

Lituania închide două puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice”

Guvernul lituanian a anunțat miercuri, 16 august, că a decis să închidă două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice”, la câteva săptămâni după ce mercenari ruși din Grupul Wagner s-au refugiat în Belarus, scrie Reuters.

Autoritățile de la Vilnius nu au precizat circumstanțele care stau la baza acestei decizii.

În ultimele săptămâni, oficialii lituanieni au atenționat cetățenii să nu călătorească în Belarus, un aliat important al Rusiei, instalând panouri la granițe cu următorul mesaj: „Nu vă riscați viața – nu călătoriți în Belarus”.

Polonia, țara vecină, a închis mai multe puncte de trecere a frontierei cu Belarus, cu excepția uneia, ca urmare a încarcerării unui jurnalist de origine poloneză și a expulzării unor diplomați polonezi.

Letonia, a treia țară din UE care se învecinează cu Belarus, are două puncte de trecere operaționale.

Între timp, ministrul leton al Apărării a ordonat, marți, autorităților competente să ajute la întărirea securității, după ce aproape 100 de migranți au încercat să treacă ilegal frontiera cu Belarus.

Săptămâna trecută, Polonia a anunțat că intenționează să mute 10.000 de soldați suplimentari la frontiera cu Belarus pentru a sprijini gărzile existente.

În 2021, Letonia, Polonia și Lituania s-au confruntat cu o criză a imigrației, când mii de persoane, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, au început să treacă ilegal frontiera dinspre Belarus. În cele din urmă, autoritățile au recurs la respingerea acestora, o politică care este încă în vigoare.

Migranții continuă să apară la granițe, însă în număr mai mic.