Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii UE se vor întâlni…

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta despre COVID-19, transformarea digitală, prețurile la energie și migrație

Foto: Reuters

Liderii Uniunii Europene (UE) vor continua să adopte măsuri pentru a proteja consumatorii de prețurile record la energie. În acest sens, în perioada 21-22 octombrie, liderii UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta despre creșterea prețurilor la energie și despre măsurile pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor, scrie Reuters.

Totodată, în cadrul reuniunii care urmează să aibă loc, liderii UE vor discuta și despre COVID-19, transformarea digitală, migrație și relațiile externe.

Comisia Europeană anunțat recent că va evalua măsurile pe care UE le-ar putea lua pe termen lung pentru a proteja țările împotriva creșterii prețurilor, inclusiv achiziționarea în comun a gazului.

Liderii UE vor cere Comisiei să „ia în considerare măsurile pe termen mediu și lung care ar atenua fluctuațiile excesive ale prețurilor, ar spori rezistența energetică a UE și ar asigura o tranziție ecologică de succes”.

Comisia Europeană a adoptat Comunicarea privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.

Tranziția către o energie curată este cea mai bună garanție împotriva șocurilor asupra prețurilor în viitor și trebuie acceleratăUE va continua să dezvolte un sistem energetic eficient, cu o pondere ridicată a energiei din surse regenerabile. Deși sursele regenerabile de energie, care sunt mai ieftine, joacă un rol din ce în ce mai important în mixul energetic general, alte surse de energie, inclusiv gazele naturale, sunt încă necesare atunci când cererea este mai mare.

UE dispune de o capacitate de stocare de peste 20 % din consumul său anual de gaze, dar nu toate statele membre au instalații de stocare, iar utilizarea acestor instalații și obligațiile de a menține stocuri variază de la un stat membru la altul.