Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii NATO se pregătesc să…

Liderii NATO se pregătesc să ia ASTĂZI decizii cheie pentru a transforma Alianța. Declarația secretarului general Stoltenberg, înainte de startul summitului de la Madrid

Sosind pentru participarea la summitul NATO de la Madrid, miercuri, 29 iunie 2022, secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat deciziile cheie care vor fi luate pentru a transforma Alianța și a-și proteja cetățenii.

Aceste decizii vor include un nou concept strategic – „un plan pentru cum să ducem NATO în viitor într-o lume mai competitivă și mai periculoasă” – o schimbare fundamentală în descurajarea și apărarea NATO, precum și un sprijin puternic pentru Ucraina pe termen lung și cooperare și mai strânsă cu partenerii Alianței, se menționează în comunicatul oficial publicat de NATO.

Liderii vor lua, de asemenea, o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre NATO”, a spus dl Stoltenberg, adăugând că acest lucru a fost posibil prin acordul trilateral încheiat marți între Turcia, Finlanda și Suedia.

Discursul secretarului general Jens Stoltenberg înainte de startul summitului NATO:

Permiteți-mi, în primul rând, să mulțumesc guvernului Spaniei și primului ministru Pedro Sánchez pentru găzduirea acestui summit de la Madrid. Acesta va fi un Summit istoric și transformator pentru Alianța noastră. Ne întâlnim în mijlocul celei mai grave crize de securitate cu care ne-am confruntat de la al Doilea Război Mondial. Și vedem că Aliații sunt capabili să demonstreze unitate. Că vedem o Alianță care răspunde într-un mod puternic și unitar la toate amenințările și provocările cu care ne confruntăm. Va fi un Summit transformator, pentru că vom lua decizii istorice.

Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic pentru Alianța noastră, care este un plan pentru cum să ducem NATO în viitor într-o lume mai competitivă și mai periculoasă, pentru a proteja toți Aliații și aproape un miliard de cetățeni.

Vom conveni asupra unei schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre. Cu mai multe formațiuni de luptă desfășurate înainte. Cu mai multe forțe de pregătire ridicată. Și, de asemenea, cu mai multe echipamente prepoziționate. Aceasta este cea mai mare revizuire a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece, care va fi convenită la acest Summit.

Și în al treilea rând, ne vom exprima, desigur, sprijinul față de Ucraina. Mă bucur că președintele Zelensky se va adresa tuturor liderilor în momentul în care începem summitul de astăzi. Și vom conveni, de asemenea, un pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina. NATO și Aliații NATO au sprijinit Ucraina mulți ani. Dar, bineînțeles, după invazie cu toții am intensificat sprijinul.

Și atunci liderii vor lua și o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre NATO. Și asta se bazează pe acordul încheiat ieri între Finlanda, Suedia și Turcia. Și acesta este un acord bun pentru Finlanda, Suedia, pentru Turcia și pentru noi toți.

Și, în cele din urmă, ne vom reangaja și vom face un bilanț al progresului enorm care a fost realizat în ceea ce privește împărțirea sarcinilor, investițiile sporite în apărare în întreaga Alianță în ultimii ani. Vom lua și multe alte decizii. Vom aborda schimbările climatice, cibernetice. Vom înființa un nou fond de inovare. Dar, per total, acesta va fi cu adevărat un Summit istoric și transformator, care să demonstreze unitatea Alianței și capacitatea NATO de a se adapta atunci când lumea se schimbă”.