Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   La centrala nucleară de la…

La centrala nucleară de la Cernobîl există pericolul degajării de praf radioactiv. Primarul din Slavutych: „Nu putem înlocui oamenii și lucrează deja de 10 zile. Au fost împărțiți în două grupuri, dar sunt obosiți psihic, fizic, emoțional și acesta este pericolul unei catastrofe nucleare”

Primarul orașului Slavutych, Yuriy Fomichev, a spus că există pericolul degajării de praf radioactiv la centrala nucleară de la Cernobîl. Echipamentele care trec pe roți de zona Cernobîl scot praf radioactiv pe întreg teritoriul Ucrainei.

El a amintit că în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată.

„Și schimbarea care a fost, rămâne acolo și astăzi. Nu putem înlocui oamenii și lucrează deja de 10 zile. Au fost împărțiți în două grupuri. Dar erau obosiți psihic, fizic, emoțional și acesta este pericolul unei catastrofe nucleare. Personalul trebuie să lucreze stabil”, a spus Fomichev. 

Totodată, el a remarcat că există o comunicare limitată cu lucrătorii centralei nucleare de la Cernobîl – „comunicăm cu ei, dar în acest moment nu există un coridor verde garantat care să înlocuiască tura de stație”.

El a remarcat că din cauza Cernobîlului a apărut un adevărat coridor prin care se deplasează echipamentele militare.

„Toate echipamentele care trec pe roți de zona Cernobîl scot praf radioactiv pe întreg teritoriul Ucrainei în direcția Kiev”, a adăugat primarul din Slavutych.

În plus, primarul a remarcat că există o mișcare intensă a echipamentelor prin instalație și dacă „Doamne ferește de acolo să înceapă operațiuni militare”, atunci acest lucru ar putea afecta unitatea a 4-a electrică, unde a avut loc un accident, unde sunt structuri instabile și acest lucru „poate duce la eliberarea de praf radioactiv. Există mult pericol acolo”.

Vorbind despre muncitorii stației, Fomichev a remarcat: „Oamenii sunt hrăniți limitat, au o cantitate limitată de medicamente și le este foarte greu. Acesta este terorism adevărat, nu există altă modalitate de a-l numi”.

El a remarcat că soldații ruși nu fac nicio favoare lucrătorilor gării, cu excepția faptului că aceștia rămân la locul lor și la locul de muncă, dar nu lasă pe nimeni să iasă din perimetru.

Centrul Științific și Tehnic pentru Siguranța Nucleară și Radiațională raportează că soldații ruși ai centralei de la Cernobîl se confruntă cu o expunere severă la radiații.

Obiectele cu deșeuri radioactive au o protecție foarte bună împotriva amenințărilor, este extrem de greu de străbătut. Chiar și în cazul unui accident grav, consecințele nu se vor extinde dincolo de zona de excludere. În același timp, soldații care au invadat stația înșiși suferă deja de expunere la radiații.