Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Japonia va utiliza reactoare nucleare…

Japonia va utiliza reactoare nucleare pentru a reduce dependența de energia rusă

Sursa foto: Reuters

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat joi, 5 mai, că Japonia va folosi reactoare nucleare pentru a contribui la reducerea dependenței sale și a altor țări de energia rusă, transmite Reuters.

Japonia a devenit mai dependentă de gazul rusesc de când a închis reactoarele nucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011, în care un cutremur și un tsunami au declanșat o topire, devastând regiunea sa de nord-est.

Premierul japonez a declarat că Japonia va aborda „vulnerabilitatea propriei noastre autosuficiențe energetice” prin extinderea surselor de unde cumpără energie, prin promovarea surselor regenerabile și prin utilizarea energiei nucleare pentru a-și diversifica sursele de generare.

„Vom utiliza reactoare nucleare cu garanții de siguranță pentru a contribui la reducerea la nivel mondial a dependenței de energia rusă. Repornirea unui singur reactor nuclear existent ar avea același efect ca și furnizarea a 1 milion de tone de GNL (gaz natural lichefiat) nou pe an pe piața mondială”, a declarat Kishida în fața unei audiențe din districtul financiar al Londrei.

La mai bine de un deceniu de la cutremurul și tsunami-ul din martie 2011 care au declanșat cea mai gravă criză nucleară de la Cernobîl, energia nucleară rămâne o problemă dificilă în Japonia, unde doar câteva dintre cele peste 30 de centrale funcționează în prezent.

Dar majoritatea populației și a întreprinderilor doresc ca guvernul să repornească reactoarele nucleare pentru a aborda problema securității energetice, criza din Ucraina și costurile mai mari ale energiei adăugând un impuls la această schimbare de opinie.

El a declarat că în următorul deceniu vor fi strânse investiții în valoare de 150.000 de miliarde de yeni (1.160 de miliarde de dolari) pentru a-și atinge obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050 și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 46% până în 2030.