Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Italia declară stare de urgență…

Italia declară stare de urgență după explozia de gaze din Austria

Explozia survenită în dimineața zilei de astăzi, 12 decembrie, la un terminal de gaz din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu o persoană decedată și 18 răniți, generând astfel o criză energetică în Europa, informează The Guardian. Anunţul a fost făcut de ministrul Industriei, după ce livrarea de gaze de la terminalul austriac a fost sistată. Italienii încearcă astfel să se asigure că au gaze suficiente în rezerva naţională.

Bursele au reacţionat imediat – în Marea Britanie, cea mai mare piață de gaze din Europa, preţul gazelor naturale a crescut la cel mai mare nivel din ultimii patru ani.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est – Croaţia, Italia şi Slovenia – dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale. Gazprom din Rusia a declarat că încearcă să redirecționeze fluxurile de gaze și să asigure aprovizionarea neîntreruptă.

Pompierii încearcă să stingă incendiul. Foto: Christian Bruna/EPA

Terminalul Baumgarten este principalul centru de distribuţie pentru gazele naturale livrate de Rusia şi Norvegia în Austria şi de acolo mai departe către nordul Italiei şi sudul Germaniei. Are o capacitate de 40 de miliarde de metri cubi şi a fost inaugurat în 1959. Este controlat de gigantul petrolier OMV şi asigură 10% din gazele necesare vestului Europei.

Foto: The Guardian