Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Italia acordă asistență financiară pentru…

Italia acordă asistență financiară pentru reabilitarea Catedralei din Odesa, bombardată în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Primarul orașului Odesa, Ghennady Trukhanov, a anunat că prima tranșă de asistență financiară, promisă de Italia pentru salvarea Catedralei Ortodoxe „Schimbarea la Față” din Odesa, care a fost grav avariată de un atac cu rachete rusești, va ajunge la derstinație în luna decembrie, în urma negocierilor cu rectorul Universității din Genova, Federico Delfino, și directorul Facultății de Arhitectură și Design, scrie www.hrwf.eu.

Primarul de Odesa a vorbit și despre posibilități suplimentare de reconstrucție și restaurare a altor obiecte de patrimoniu cultural, situate în zona UNESCO. Amintim că primul care a promis ajutor pentru restaurarea Catedralei din Odesa a fost prim-ministrul italian, Giorgia Meloni. „Italia, care are abilități unice de restaurare în lume, este pregătită să se angajeze în reconstrucția Catedralei de la Odesa și a altor comori ale patrimoniului cultural al Ucrainei”, a spus, imdeiat după bombardamentele din iulie 2023, premierul italian Giorgia Meloni.

„Atentatele de la Odesa, moartea unor nevinovați, distrugerea Catedralei „Schimbarea la Față” ne-au emoționat profund. Agresorii ruși demolează grânare, privând milioane de oameni înfometați de produse alimentare. Ei devastează civilizația noastră europeană și simbolurile ei sacre. Oamenii liberi nu vor fi intimidați, barbaria nu va triumfa”, a declarat, într-un comunicat oficial, Guvernul italian.

În octombrie 2023, Italia și Ucraina au semnat un acord privind asistența în realizarea lucrărilor de restaurare a Catedralei „Schimbarea la Față”, cea mai impunătoare biserică din Odesa.

Potrivit primarului Ghennady Trukhanov, este necesar să se elaboreze mecanisme care să permită respectarea cât mai curând posibil a normelor legislative ale Italiei și Ucrainei.

Constructorii au calculat costul preliminar al refacerii Catedralei „Schimbarea la Față”, care ar putea fi în jur de 200 de milioane de grivne (5 milioane de euro).

Toate structurile distruse sunt planificate a fi acoperite cu o hidrobarieră, pentru care au fost deja pregătiți 900 de metri pătrați de tavan.

A fost posibilă protejarea unei părți a acoperișului catedralei cu suportul financiar al enoriașilor și a organizațiilor de voluntari. Cu toate acestea, în noaptea de 10-11 noiembrie, clădirea a fost inundată în urma ploilor abundente. Umezirea excesivă a structurilor catedralei poate duce la distrugeri suplimentare. Efectuarea lucrărilor de restaurare a catedralei este considerată o problemă extrem de urgentă.

Catedrala „Schimbarea la Față” aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi este luată sub protecţia UNESCO la început de 2023, când centrul istoric al oraşului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariţie.