Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Ucraina continuă evacuarea oamenilor:…

În Ucraina continuă evacuarea oamenilor: 73 de persoane au fost evacuate luni din regiunea Lugansk

Încă 73 de oameni au fost evacuați luni, 25 aprilie, din regiunea Lugansk, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

De asemenea, Gaidai a menționat că autobuzul care se îndrepta spre Rubijne, de unde urma să evacueze oamenii, a fost atacat de trupele rusești. Astfel, coloana de evacuare a rămas fără un autobuz, dar șeful administrației militare regionale din Lugansk a dat asigurări că autoritățile vor oferi transport tuturor localităților din regiune unde există necesitatea de evacuare a oamenilor.

„Vom face tot posibilul pentru a-i salva pe toți. (…) Astăzi, din cauza bombardamentelor, autobuzul nu a mai ajuns la Rubijne. Acum avem cu o unitate de transport de evacuare mai puțin. Un autobuz nou poate fi găsit, problema este că oamenii au rămas în pericol – într-un oraș în care luptele de stradă nu se opresc nici măcar un minut. Cu toate acestea, 12 locuitori din Severodonețk, 38 de locuitori din Lisiciansk și 23 de locuitori din Popasna au reușit să plece. Mâine ne vom întoarce pentru alții”, a anunțat Serghei Gaidai, șeful administrației regionale din Lugansk.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), aproximativ cinci milioane de oameni, adică puțin peste 10% din populația Ucrainei de dinainte de război, au fugit din țara lor de origine de la începutul invaziei rusești.

De asemenea, și pe teritoriul Ucrainei există mulți refugiați care au fugit din zonele grav afectate de război.

Luni, 25 aprilie, este a 61-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse au continuat bombardamentele asupra regiunilor de est ale Ucrainei și duminică, pe 24 aprilie, când creștinii ortodocși din Rusia și Ucraina sărbătoresc Învierea Domnului. Astfel, duminică, trupele ruse au distrus cel puțin șapte case din regiunea Lugansk. În Donețk, în urma bombardamentelor ruseștii au murit cinci oameni, printre care și doi copii de 5 și 14 ani.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61.