Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Kazahstan, șeful poliției din…

În Kazahstan, șeful poliției din Zhambyl și colonelul Comitetului de Securitate Națională, au fost găsiți morți după proteste și revolte. Detalii – Presa străină

Șeful poliției din regiunea Zhambyl din Kazahstan, generalul Zhanat Suleimenov, a fost găsit mort. Acest lucru este raportat de Vlast, cu referire la Ministerul de Interne al țării.

Ministerul Afacerilor Interne a confirmat decesul șefului poliției din regiunea Zhambyl, generalul Zhanat Suleimenov. Departamentul de interne investighează toate circumstanțele. Anterior, jurnalistul de investigație Mihail Kozachkov a scris pe canalul său de telegram că Suleimenov s-a sinucis.

Zhanat Suleimenov

Colonelul Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan Azamat Ibrayev a fost găsit și el mort. Cadavrul său a fost găsit sub ferestrele casei sale din Nur-Sultan. Are leziuni caracteristice căderii de la înălțime, scrie RIA Novosti. O anchetă preliminară este în desfășurare, transmite Novaya Gazeta.

Cu o zi înainte, președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a concediat doi șefi adjuncți ai KNB, iar fostul șef al serviciului special Karim Massimov a fost reținut într-un caz de trădare.

Presa străină a transmis duminică că situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintre protestatari și forţele de ordine.  Oamenii sunt însă tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi”. Nu se cunoaște numărul exact al morților din rândul protestatarilor.

MAI MULTE DETALII AICI: Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan. SUA cer răspunsuri de la Kazahstan privind motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia

Protestele au început duminică, 1 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.