Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Georgia a crescut numărul…

În Georgia a crescut numărul celor care susțin aderarea țării la NATO și UE

b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

Conform unui sondaj realizat în Georgia de către Institutul Național-democratic din SUA (NDI), majoritatea respondenților nu știu pentru cine vor vota la viitoarele alegeri.

Material de pe Jam News

În comparație cu anii precedenți, aderarea Georgiei la NATO și Uniunea Europeană este susținută de mai multe persoane. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj realizat în Georgia de către institutul NDI. Sondajul a fost realizat în perioada 23 iunie – 8 iulie.

Pentru aderarea la NATO s-au pronunțat 75 la sută dintre respondenți, iar pentru UE — 81 la sută. Comparativ cu anul trecut, numărul susținătorilor aderării Georgiei la aceste organizații a crescut cu aproximativ zece la sută. Integrarea euroatlantică s-a bucurat de o susținere similară în rândul cetățenilor doar în anul 2013.

În afară de politica externă, sondajul de opinie a cuprins și probleme cum ar fi evenimentele din Georgia, prioritățile bugetare, democrația și ecologia.

Preferințele politice

Majoritatea respondenților afirmă că opiniile lor nu corespund cu concepțiile niciunui partid politic. 18 la sută dintre respondenți împărtășesc ideile partidului de guvernământ „Visul Georgian”, zece procente susțin partidul „Mișcarea națională” a lui Mihail Saakaşvili, iar trei la sută Partidul Laburist.

La întrebarea „Dacă mâine ar fi fost alegeri prezidențiale, cu cine ați vota?”, 74% au răspuns că nu știu (acest indicator este unul fără precedent). Printre respondenții care deja au decis că vor merge la alegeri, 20 la sută vor susține candidatura partidului de guvernământ „Visul Georgian”, opt la sută pe reprezentantul „Mișcării naționale”, șapte la sută pe candidatul partidului „Georgia Europeană” David Bakradze.

Șomajul

Principalele probleme, în opinia intervievaților, au fost din nou sărăcia și șomajul. 59 la sută din intervievați au declarat că nu au lucrat nici o zi în ultima lună, în timp ce 11 la sută din participanții la sondaj nu sunt siguri că vor putea să-și păstreze locul de muncă luna viitoarea.

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate din populație nu știe nimic despre reforma sistemului de pensii, conform căreia cetățenii își vor acumula fondul de pensie de sine stătător.

Ecologia

Populația consideră critică starea mediului din Georgia și evidențiază problemele legate de poluare aerului, securitatea produselor alimentare, reciclare a gunoiului,  precum și poluarea solului și a apei.

90 la sută dintre locuitorii orașului Tbilisi susțin că revizia tehnică obligatorie a automobilelor, sortarea gunoiului, controalele regulate ale produselor alimentare, interzicea pungilor de plastic și îmbunătățirea transportului public ar putea îmbunătăți situația în acest sens.

De asemenea, majoritatea respondenților consideră că guvernul ar trebui să mențină și să extindă parcurile și spațiile verzi, dar și să anuleze autorizațiile de construcție în parcuri.

Prioritățile bugetului

În ciuda faptului că o mare parte a populației Georgiei consideră că aspectele de mediu sunt problematice, doar 15 la sută cred că finanțarea acestui domeniu ar trebui să fie mărită. Majoritatea oamenilor consideră prioritară asistența medicală (61%), educația (55%), pensiile și asigurarea socială (47%).