Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul Letoniei a instituit stare…

Guvernul Letoniei a instituit stare de urgență la granița letono-rusă după ce Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă

Letonia a declarat stare de urgență pe teritoriul regiunilor Aluksne, Balvi și Ludza, precum și în porturi, puncte de trecere a graniței letono-rusă și căi ferate după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în Federația Rusă. De asemenea, guvernul leton a decis să închidă punctul de trecere a frontierei de la Pededze pentru a reduce fluxul de cetățeni ruși și a dat instrucțiuni Gărzii Frontierei de Stat să intensifice controalele la granița letono-rusă.

Starea de urgență la frontieră intră în vigoare miercuri, 28 septembrie, și este instituită pentru o perioadă de trei luni.

Potrivit Guvernului Republicii Letonia, în prezent, situația de la granița letono-rusă este „stabilă și calmă”, însă „mobilizarea anunțată de Putin a dus la o creștere semnificativă a numărului de cetățeni ruși care doresc să părăsească țara. Prin urmare, există riscul ca și numărul migranților de la granița letonă-rusă să crească rapid. Scopul măsurilor de urgență este de a ne pregăti în mod preventiv pentru această situație”.

„(…) Avem planuri de acțiune sub diferite niveluri, în funcție de numărul de migranți, care au fost elaborate și aprobate de Guvern. Frontiera este deja consolidată pentru a preveni orice încercare de trecere ilegală. Cu toate acestea, există riscul ca numărul de migranți să crească rapid într-o perioadă scurtă de timp, motiv pentru care a fost necesară declararea stării de urgență la frontieră pentru a putea mobiliza rapid resurse suplimentare. Trebuie să luăm măsuri de precauție, fără să așteptăm ca situația să se agraveze (…)”, a declarat ministrul leton de Interne Kristaps Eklons.

Autoritățile letone menționează faptul că numărul cetățenilor ruși, care intenționează să intre pe teritoriul Letoniei, continuă să scadă.

Într-un discurs adresat cetățenilor Rusiei, miercuri dimineață, 21 septembrie, Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.

Discursul lui Putin a urmat după ce forțele rusești au înregistrat tot mai multe victime și au suferit eșecuri pe câmpul de luptă, care au fost alungate din zonele pe care le capturaseră în nord-estul Ucrainei în urma contraofensivei ucrainene din această lună.

La scurt timp, activiștii și opoziția au început să cheme la proteste. Mișcarea Vesna a făcut apel  la poporul Rusiei să iasă pe străzile orașelor lor în seara zilei de 21 septembrie, la ora locală 19:00. Echipa lui Alexei Navalny a promis  sprijin celor care vor protesta sau „fac lucruri mari, inclusiv incendierea biroului de înregistrare și înrolare militară”. Procuratura din Moscova i-a amenințat pe cei care fac apel la proteste, precum și pe participanți cu pedepse administrative sau penale, „inclusiv sub formă de închisoare de până la 15 ani”.

Pe 24 septembrie, în mai multe orașe rusești au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina și a mobilizării forțate a rușilor.