Gorbaciov: Între Rusia şi SUA a izbucnit un Război Rece şi riscă să devină conflict armat

Un nou Război Rece a izbucnit între ruşi şi americani şi ar putea să degenereze într-un conflict armat, a declarat joi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

“Auzim vorbindu-se doar despre sancţiuni ale Americii şi Uniunii Europene contra Rusiei. Şi-au pierdut minţile?”, a declarat Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.

“America s-a rătăcit în adâncul junglei şi ne trage după ea”, a adăugat iniţiatorul Perestroikăi, apreciat în Occident pentru rolul pe care l-a jucat în prăbuşirea Zidului Berlinului, în 1989.

“Iar pentru a spune lucrurilor pe nume, ea (America) ne antrenează într-un nou Război Rece, încercând în mod deschis să-şi urmeze ideea genială de a vrea să triumfe întotdeauna”, a criticat fostul lider, în vârstă de 83 de ani.

 “Unde ne va aduce asta pe toţi? Războiul Rece este deja declarat. Iar după aia? Nu sunt în măsură să dau asigurări că Războiul Rece nu se va transforma într-un război adevărat. Frică mi-e că ei (americanii) îşi vor asuma acest risc”, a subliniat el.

Aceste declaraţii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov apar pe fondul crizei ucrainene şi deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Occident, la un nivel fără precedent de la implozia URSS-ului în 1991.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi izbucnirea unui conflict care s-a soldat cu peste 5.000 de morţi începând din aprilie în estul Ucrainei, Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus mai multe serii de sancţiuni economice Rusiei.

Vicepreşedintele american Joe Biden a ameninţat miercuri cu noi sancţiuni, afirmând că preţul pe care-l are Moscova de plătit “va continua să crească”, dacă Rusia nu încetează să-i susţină pe proruşi în Ucraina.

Miniştrii europeni de Externe participă joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară, în care vor discuta despre atitudinea de adoptat faţă de Rusia după intensificarea violenţelor în estul Ucrainei şi bombardarea oraşului portuar Mariupol, care s-a soldat sâmbătă cu 30 de morţi.

Uniunea Europeană se orientează către o simplă extindere a listei cu persoane sancţionate, a anunţat miercuri o sursă europeană. Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Cei 28 urmează să decidă o prelungire a primei serii de sancţiuni care vizează separatişti ucraineni şi lideri ruşi. Aceste sancţiuni urmează să expire în martie.

sursa: mediafax.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tika

    Mihail Gorbaciov,nu minca kikat din gurà…ai sàmànat rahat pe 50 de ani innainte de conflikte,mai ai voce incà sa te exprimi….kuti dracu imputit!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *