Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   GALERIE FOTO/ 35 de ani…

GALERIE FOTO 35 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din lume. Cum arată Cernobîl după dezastrul nuclear

Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din lume – explozia de la centrala Cernobîl. Accidentul s-a soldat cu 167 653 de morţi, dintre care 2 929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei.

La 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

26 aprilie 1986, ora 1:23 dimineața, reactorul numărul 4 de la Cernobîl sare în aer. Motivul: o combinație fatală între un test nereușit și o echipă de specialiști fără experiență. Reactorul 4 fusese oprit cu o zi în urmă pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranța sistemului de răcire, care funcționa cu ajutorul apei. O procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosfera printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc. Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni şi continuă să facă victime și astăzi, când se împlinesc 35 de ani de la tragedie. Potrivit estimărilor, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive, iar deşeurile nucleare generează riscuri aproximativ un milion de ani.

În urma exploziei, un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate.

Autoritățile au tăcut și abia la 36 de ore de la accident începe evacuarea populației: 1.200 de autobuze apar în orășelul de la numai 3 kilometri distanță de centrală. Între timp, norul radioactiv traversează Europa Centrală şi ajunge deasupra Ungariei, pe 29 aprilie. De aici porneşte spre sudul continentului şi traversează România, Grecia, Bulgaria şi Turcia. Ruşii continuă să tacă. Suedia trage însă un semnal de alarmă. Specialiştii de aici observă o concentraţie peste limită de substanţe radioactive şi informează autorităţile din mai multe state europene.

După accidentul de la Cernobîl, din zonele afectate au fost evacuate 116.000 de persoane, iar alte 230.000 au fost strămutate din zona infectată. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morţi, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei. 

Estimările arată ca o suprafaţă totală de 17 milioane de kilometri pătraţi din Belarus, Rusia şi Ucraina a fost contaminata cu radiaţii rezultate în urma accidentului de la Cernobîl, 19 regiuni au fost afectate, în special zonele din jurul oraşelor Bryansk, Kaluga, Tula şi Orel. La momentul accidentului, în aceste regiuni locuiau aproximativ şapte milioane de persoane, dintre care trei milioane erau copii.

Totodată, 83% dintre victimele dezastrului de la Cernobîl continuă să sufere de diferite boli. Potrivit experţilor, au fost expuse pericolului radioactiv nu doar Ucraina, Belarusul şi Rusia, ci și alte 14 țări europene.

Cum arată Cernobîl la 35 de ani de la explozie

Un fotograf olandez a realizat o serie de fotografii în Ucraina, la Cernobîl, locul fostei centrale nucleare. Cadrele surprinse de fotograful Erwin Zwaan arată modul în care natura își revendică drepturile în orașul abandonat în urmă cu 35 de ani. 

În imagini se pot vedea măști de gaze abandonate în case și păpuși și jucări lăsate în urmă de copii, alături de vegetația care crește în orice loc găsește puțin pământ.

Vina pentru reactorul explodat, pentru moartea a 30 de oameni şi o pagubă de 2 miliarde de  ruble a fost atribuită exclusiv personalului operativ şi conducerii centralei. Fostul director al unităţii, Viktor Briuhanov, a primit 10 ani de închisoare. Împreună cu el au fost condamnaţi alţi cinci subalterni, care au primit între 10 si 12 ani de detenţie.