Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4Media/ Ce se întâmplă dacă…

G4Media Ce se întâmplă dacă Trump va fi condamnat și închis înainte de alegerile din noiembrie?

Sursa foto: Getty Images

Dacă Donald Trump va fi condamnat în procesul privind cumpărarea tăcerii unei actriţe de filme pentru adulți, care se desfășoară în prezent în New York, acest lucru nu-l va împiedica pe fostul președinte al Statelor Unite să-și continue campania pentru un nou mandat la Casa Albă. Analiștii cred însă că o eventuală condamnare ar agita și mai mult cursa electorală în care Trump, candidatul prezumtiv al Partidului Republican pentru Biroul Oval, se confruntă cu actualul lider american, democratul Joe Biden, scrie G4Media.

Banii pentru Stormy Daniels

Trump a fost pus sub acuzare în New York City pe 30 martie 2023, sub acuzații care implică o schemă de mușamalizare a acuzațiilor de relații extraconjugale care au apărut în timpul primei sale campanii la Casa Albă, cea din 2016.

Trump a fost investigat șapte ani de biroul procurorului districtual din Manhattan, condus acum de Alvin Bragg, pentru că compania sa a înregistrat drept cheltuieli legale o rambursare către fostul său avocat personal, Michael Cohen, pentru 130.000 de dolari, pe care acesta i-ar fi dat lui Stormy Daniels, pe numele ei real Stephanie Clifford, înainte de alegerile din 2016. Trump ar fi plătit-o pe starleta ca să nu vorbească public despre aventura sexuală pe care ar fi avut-o cu magnatul imobiliar cu zece ani înainte, în 2006.

Trump, care neagă aventura cu vedeta, i-a rambursat banii lui Cohen, iar compania sa le-a înregistrat drept cheltuieli legale. Procurorul districtual din Manhattan susține că acest lucru a fost ilegal. Donald Trump se confruntă în acest caz cu 34 de acuzații de falsificare a dosarelor de afaceri, o infracțiune pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

Liderul republican a pledat nevinovat la toate acuzațiile aduse, criticând procesul său ca fiind „o vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de democrați. Procurorul Bragg este democrat, iar judecătorul Juan Manuel Merchan a donat bani Partidului Democrat. De asemenea, fiica magistratului, Loren, conduce o agenție de marketing digital care lucrează cu candidații Partidului Democrat și organizații non-profit. Trump și aliații săi susțin de altfel că, la fel ca în celelalte trei procese penale în care este implicat, și acest dosar a fost fabricat de stânga americană, aliată cu majoritatea instituțiilor media și giganții tehnologici, pentru a-l împiedica să revină la Casa Albă. Unul dintre argumentele lor este acela că toate cele patru dosare sunt instrumentate de procuori democrați sau numiți de democrați, iar magistrații care prezidează cazurile sunt și ei de stânga.

În plus, afirmă susținătorii săi, este „ridicol” că Trump este vizat de justiție pentru niște presupuse ilegalități „minore” și „fără victime,” în condițiile în care, printre altele, președinții americani care au fost în funcție în ultimele trei decenii au pornit cel puțin două războaie „nejustificate” în Irak și Afganistan, care au provocat sute de mii de victime (George W. Bush), au bombardat Serbia fără acordul ONU (Bill Clinton), au omorât mii de civili folosind drone în Siria și Irak (Barack Obama) sau au ordonat o retragere dezastruoasă din Afghanistan, în cursul căreia 13 soldați americani au murit într-un atentat islamist sinucigaș, iar trupele SUA au lăsat în urmă echipamente militare în valoare de 7 miliarde de dolari (Joe Biden). Niciunul dintre ei nu a suferit vreo consecință legală pentru acțiunile lor.

Revenind la cazul Stormy Daniels, trebuie spus că, pentru a-l condamna pe fostul președinte, procurorii trebuie să arate nu numai că Trump a falsificat sau a făcut ca înregistrările comerciale să fie înscrise în mod fals, ceea ce ar fi contravenție, ci că a făcut-o pentru a ascunde o altă infracțiune, transformând acuzațiile în infracțiuni.

Luni, procurorii și apărarea și-au prezentat declarațiile inițiale în acest proces în fața judecătorului Merchan și a celor 12 jurați (plus șase supleanți) care au fost aleși săptămâna trecută din câteva sute de candidați în urma unui proces laborios.

În declarațiile de deschidere, procurorul principal a cerut juriului să evite spectacolele secundare care însoțesc acest proces extrem de mediatizat. „Deconectați-vă de la zgomot, concentrați-vă pe fapte,” a spus el. La rândul ei, apărarea a susținut că Trump nu a avut nicio implicare personală în plățile pentru Stormy Daniels – și că oricum nu este ilegal să încerci să influențezi alegerile.

Condamnat înainte de alegeri?

Cazul Stormy Daniels, primul proces penal al unui actual sau fost președinte american, a reînnoit întrebările despre ce ar însemna o potențială condamnare pentru liderul republican, aflat în plină campanie pentru Casa Albă, conform sursei citate.

Experții legali au declarat că o condamnare în acest caz, în care Trump se confruntă cu 34 de acuzații de falsificare a dosarelor de afaceri, nu l-ar exclude pe republican din cursa prezidențială, dar i-ar putea afecta în mod semnificativ campania electorală – candidatul Partidului Republican din acest an va fi un infractor condamnat.

„Dacă se întâmplă să fie condamnat pentru 34 de capete de acuzare, asta va avea efecte chiar și pentru cineva ca Donald Trump, care pare să fie acel candidat teflon,” a declarat Stephen Saltzburg, profesor de drept la Universitatea George Washington și mediator la Curtea de Apel din Washington. Expertul a mentionat termenul de „candidatul teflon” cu care este descris deseori Trump, referindu-se la faptul că el este un personaj carismatic, care „posedă o capacitate remarcabilă de a respinge criticile, de a cultiva o imagine publică pozitivă și de a menține o bază puternică de sprijin chiar și atunci când se confruntă cu provocări sau controverse semnificative.”

Potrivit experților citați de The Hill, din punct de vedere legal, fostul președinte ar putea în continuare să candideze pentru o funcție federală, chiar dacă juriul decide să-l condamne în cazul banilor plătiți lui Daniels.

De asemenea, comentatorii americani cred că, în condițiile în care Trump continuă să considere problemele sale juridice ca fiind motivate politic, procesul și verdictul final nu vor schimba părerea alegătorilor din 2024 care sunt deja ferm în tabăra lui și îl vor vota indiferent de ce va decide juriul în acest caz și în celelalte (dacă ele vor avea loc înainte de scrutinul din 5 noiembrie).

Așa cum a afirmat și profesorul Saltzburg, Trump „este singura persoană din America care ar putea fi acuzată probabil în patru cazuri diferite și care își va crește popularitatea cu baza sa de alegători, pentru că baza este deja convinsă că el este afectat, că este vizat intenționat.”

Pe de altă parte, unii analiști cred însă că o condamnare ar lipi de republican eticheta de „infractor,” folosită deja aproape pe față de mulți jurnaliști anti-Trump. Acest lucru i-ar putea îndepărta de el pe unii alegători cheie, între care independenți și unii republicani moderați de centru.

„Dacă va ieși din proces drept infractor condamnat… nu cred că asta va da bine cu alegătorii independenți, deși s-ar putea ca aceștia să nu fie în număr mare,” a afirmat Saltzburg. „Oamenii vor ezita, cred, înainte de a vota pentru un infractor condamnat.”

De altfel, un sondaj Yahoo News/YouGov recent a constatat că un număr din ce în ce mai mare de alegători independenți cred că dosarul Stormy Daniels implică „o crimă gravă.” Cincizeci și unu la sută din toți alegătorii din sondaj au afirmat că lui Trump nu ar trebui să i se permită să servească din nou dacă va fi condamnat în acest caz, o cifră care include 16% dintre republicani.

Un sondaj publicat la începutul acestui an de Bloomberg și Morning Consult a constatat, de asemenea, că 53 la sută dintre alegătorii din statele cheie swing ar refuza să voteze pentru Trump dacă el ar fi condamnat pentru o infracțiune, iar 55 la sută au spus același lucru în cazul în care Trump ar fi condamnat la închisoare.

„Ne aflăm într-o perioadă fără precedent în politica americană,” a spus strategul republican Matthew Bartlett. „Procesele din sala de judecată se ciocnesc de traseul campaniei.”

„Oamenii care îl urăsc pe Trump cred că a făcut asta și îi aruncă în fața expresia ‘nimeni nu este mai presus de lege,’” a declarat Bartlett. „Oamenii care îl iubesc pe Trump cred că el nu ar trebui să fie acuzat, că este persecutat. Veți continua să vedeți cum se desfășoară și se adâncește asta, cum se angajează și provoacă furie de ambele părți ale culoarului politic. Cei de la mijloc, vom vedea ce se întâmplă cu ei.”

Complicații

Experții legali cred că există, de asemenea, o complicație cheie în contextul unui posibile condamnări: s-ar putea ca Trump să nu poată vota în Florida la alegerile din acest an. Trump și-a mutat reședința în Sunshine State după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

„Ar fi ironic dacă nu ar putea vota,” a declarat Tamara Lave, fostă apărătoare publică și profesor de drept la Universitatea din Miami. „Dar vă puteți imagina cum ar folosi el asta, zicând: Eu nu pot vota, așa că votați pentru mine.”

Cazurile împotriva lui Trump

Donald Trump a fost acuzat penal de patru ori și se va confrunta cu mai multe procese în 2024, când speră să ajungă din nou la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie.

În total, Trump se confruntă cu 91 de acuzații de infracțiune în două tribunale statale și în două districte federale diferite, dintre care oricare ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, el este vizat de un un proces civil la New York, care ar putea forța schimbări drastice în imperiul său de afaceri, inclusiv închiderea operațiunilor sale în statul său de naștere.

În principiu, experții prevăd că cazul Stormy Daniels se va încheia înainte de ziua alegerilor, iar unii spun că nu este exclus ca un alt rechizitoriu penal al lui Trump să ajungă în fața unui juriu înainte de alegerile din noiembrie.