Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fum negru la Vatican, în…

Fum negru la Vatican, în urma primului vot al conclavului

Sursa: Reuters

Un fum negru a ieșit din hornul Capelei Sixtine miercuri seară, semnalând un prim vot neconcludent al cardinalilor reuniți într-un conclav pentru alegerea unui nou papă care să conducă Biserica Romano-Catolică, relatează Reuters.

Mii de credincioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru așteptând ca fumul să iasă dintr-un horn îngust de pe acoperișul capelei, la sfârșitul unei zile pline în ritualuri, în care prelații s-au rugat pentru călăuzirea divină în votul lor secret.

Mulțimea a trebuit să aibă răbdare, deoarece fumul a întârziat mai mult decât se aștepta, la mai mult de trei ore de la începerea conclavului. Aceasta a fost cu o oră mai mult decât a durat apariția fumului după primul vot din conclavul din 2013, care l-a ales pe regretatul Papă Francisc.

Atunci când este ales un papă, va ieși fum alb, dar acest lucru nu era așteptat miercuri – un pontif nu a mai fost ales în prima zi a unui conclav în timpurile moderne.

Cu toate acestea, unii cardinali au declarat săptămâna aceasta că speră să încheie lucrurile până joi sau vineri, pentru a arăta că Biserica poate rămâne unită după papalitatea de 12 ani a lui Francisc, care a murit luna trecută, și care a fost adesea motiv de diviziune.

Cei 133 de cardinali electori, toți cu vârste sub 80 de ani, își vor petrece noaptea izolați într-una dintre cele două case de oaspeți de la Vatican – unde își vor putea continua deliberările într-un cadru mai informal, înainte de a se întoarce la capelă joi dimineața.

După singura rundă de vot de miercuri, cardinalii vor organiza două voturi în sesiunea de dimineață și două în cea de după-amiază, continuând în zilele următoare până când un singur om va obține o majoritate de cel puțin două treimi – 89 de cardinali de această dată.

Singura lor comunicare cu lumea exterioară va fi fumul de la coșul de fum atunci când vor arde buletinele de vot completate și amestecate cu substanțe chimice speciale – negre atunci când o sesiune de vot se încheie fără rezultat, albe atunci când este ales un pontif.

Conclavele papale moderne sunt de obicei scurte. Conclavul din 2013 a durat doar două zile, la fel ca în 2005, când a fost ales predecesorul său, Benedict al XVI-lea.