Franța interzice ambalajele din plastic pentru fructe și legume
O nouă lege care interzice ambalajele din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor a intrat în vigoare sâmbătă, 1 ianuarie, în Franța. Castraveții, lămâile și portocalele se numără printre cele 30 de produse interzise de a fi ambalate în plastic, scrie BBC.
Ambalajele mai mari, precum și fructele tocate sau procesate vor fi scutite.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a numit interdicția „o adevărată revoluție” și a spus că aceasta arată angajamentul țării de a elimina treptat ambalajele din plastic până în 2040.
Mai mult de o treime din produsele din fructe și legume din Franța sunt vândute în ambalaje de plastic, iar oficialii guvernamentali cred că interdicția ar putea împiedica folosirea a un miliard de pungi din plastic de unică folosință în fiecare an.
Anterior, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește o „cantitate scandaloasă” de plastic și că noua interdicție „vizează reducerea utilizării plasticului și stimularea înlocuirii acestuia cu alte materiale sau reutilizabile și reciclabile”.
Proiectul de lege face parte dintr-un program multianual introdus de guvernul lui Macron, care va duce la eliminarea lentă a ambalajelor din plastic în multe industrii.
În 2022, spațiile publice din Franța vor fi nevoite să ofere cișmele cu apă pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, iar restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuit.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.