Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (FOTO/ VIDEO) Autoritățile turce au…

(FOTO VIDEO) Autoritățile turce au preluat puterea. Bilanțul tentativei de lovitură de stat: 265 de morți, 1 440 de răniți și 2 839 de arestări

agerpres.ro

Forțele de securitate turce au încheiat o operațiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicați în tentativa de lovitură de stat în Turcia. Încercarea de a schimba puterea s-a soldat cu 265 de morți, 1 440 de răniți și 2 839 de arestări din cadrul personalului militar. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, o facțiune din armata Turciei a încercat să răstoarne guvernul, folosind tancuri și elicoptere și blocând poduri în Istanbul, autoritățile de stat au reușit însă să învingă puciștii după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a chemat susținătorii să iasă în stradă pentru a sprijini democrația, notează Reuters, citat de agerpres.ro. 

Guvernul turc deține controlul în proporție de 90% în urma tentativei de lovitură de stat militară, deși mai sunt comandanți militari ținuți ostatici de către puciști. Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) din Turcia a decis demiterea a 2.745 de judecători în urma evenimentelor din această noapte. De asemenea, cinci membri ai HSZK, cea mai înaltă instanță judiciară din Turcia, au fost destituiți, în urma ordinelor de reținere emise de un procuror.

Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat în cursul zilei de sâmbătă că Turcia se va considera în război cu orice țară care îl va ajuta pe clericul musulman Fethullah Gulen, are s-a autoexilat în SUA de mai mulți ani, și care este bănuit de autoritățile turce, că ar sta în spatele tentativei de lovitură de stat.

El mai este acuzat de administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să construiască ‘o structură paralelă’ în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzații negate de Gulen.

agerpres.ro
agerpres.ro
agerpres.ro
agerpres.ro
reuters.com
reuters.com

turciaaaa