Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Fostul președinte al SUA…

FOTO Fostul președinte al SUA Donald Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare aduse: „Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva în America”

Sursa foto: Getty Images

Fostul președinte al SUA Donald Trump a pledat nevinovat marți, 4 aprilie, la cele 34 de capete de acuzare aduse pentru falsificarea unor documente legate de presupusul său rol în „plățile de bani pentru tăcere” spre sfârșitul campaniei sale prezidențiale din 2016. Trump este primul fost președinte urmărit penal din istoria SUA, notează NBC News.

Actul de acuzare a fost desecretizat în cadrul unei proceduri în fața judecătorului Juan Merchan la Tribunalul Penal din Manhattan. Trump a fost flancat de avocații săi în interiorul sălii de judecată, în timp ce procurorii prezentau cazul, susținând că fostul președinte al SUA a făcut „plăți secrete și ilegale” pentru a influența alegerile din 2016. El riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Sursa foto: Getty Images

Trump a pledat nevinovat. „Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva în America”, a spus el. Procurorul Chris Conroy a declarat în fața instanței că fostul președinte al SUA s-a angajat într-o „conspirație ilegală” pentru a-și ajuta campania și „submina alegerile”.

Potrivit rechizitoriului, Trump „a falsificat în mod repetat și fraudulos documentele contabile din New York pentru a ascunde informații dăunătoare publicului votant în timpul alegerilor prezidențiale din 2016″. Procurorii au prezentat trei persoane care au primit „bani pentru tăcere”: actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, fotomodelul Karen McDougal și un fost portar al Trump Tower ( n.red. sediul organizației Trump) care a susținut că deținea informații despre un copil pe care Trump l-a avut în afara căsătoriei.

Daniels ar fi fost plătită cu 130.000 de dolari de fostul avocat al lui Trump Michael Cohen, în timp ce McDougal și portarul ar fi fost plătiți cu 150.000 de dolari și, respectiv, 30.000 de dolari de către editorii ziarului tabloid american National Enquirer.

Enquirer a ajuns ulterior la concluzia că povestea cu portarul nu era adevărată și a vrut să îl elibereze pe acesta din acord, dar a amânat acest lucru până după alegeri, la cererea avocatului lui Trump, Michael Cohen, au declarat procurorii. În documentele prezentate în instanță se arată că Trump i-a mulțumit directorului general al ziarului tabloid, David Pecker, pentru ajutorul său, invitându-l la cină la Casa Albă în vara anului 2017.

În actul de acuzare se menționează că înregistrările falsificate pe care Trump le-a semnat au fost făcute toate în 2017, când era președinte. Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, a declarat reporterilor că declarațiile false au fost făcute „pentru a acoperi alte infracțiuni”, inclusiv încălcări ale legii electorale din New York și ale limitelor federale de finanțare a campaniilor electorale.

Adresându-se marți seară susținătorilor săi, Trump a declarat: „Nu am crezut niciodată că așa ceva se poate întâmpla în America”.

„Singura crimă pe care am comis-o este aceea de a apăra fără teamă națiunea noastră de cei care caută să o distrugă”, a spus el, calificând cazul drept „fals”. „Ar trebui să fie abandonat imediat”, a spus el.

Ancheta procurorilor se axează pe „plățile de bani pentru tăcere” făcute înainte de alegerile din 2016 către două femei care au susținut că au avut relații amoroase cu Trump. Acesta a negat „aventurile și orice abatere”.

Marți, 4 aprilie, Trump s-a predat autorităților americane și a fost arestat, înainte de a fi pus sub acuzare. Deși punerea sub acuzare a fost una de rutină, cazul este acum pe cale să se prelungească, în timp ce Trump se luptă cu acuzațiile atât în instanță, cât și în public.