Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (FOTO) 12 morți și 49…

(FOTO) 12 morți și 49 de răniți la Berlin. De ce atentatul este total diferit de cel de la Nisa

Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite, după ce un camion a intrat din plin în mulțimea de la Târgul de Crăciun de lângă Biserica Memorială din Berlin în jurul orei 20.00.  În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naționalitate poloneză, a decedat la scurt timp după incident. Un bărbat despre care se crede că a fost atacatorul a fost reținut după scurt timp la câțiva kilometri depărtare de târg. Este vorba despre un imigrant care a venit în Germania în Februarie din Afganistan sau Pakistan. Atacul a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter. Forțele de ordine adaugă că ar fi vorba de un atac terorist, scrie digi24.ro.

Chiar dacă poliția i-a avertizat pe cetățeni să nu iasă din case, autoritățile au precizat la scurt timp că nu există informații că ar urma alte atacuri în zona din jurul Târgului de Crăciun. Primarul Berlinului, Michael Muelles, a declarat că situația este sub control după atacul mortal.

Jurnalistul Cristian Ștefănescu, colaborator Deutsche Welle, a precizat că atacul de la Berlin este diferit de cel de la Nisa, unde pe 15 iulie 2016 un terorist a intrat cu un camion  în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais și a ucis 84 de oameni.

„În primul rând este vorba despre o situație total diferită față de Nisa. La Nisa a intrat pe o serie întreagă de străzi pe care nu avea voie să fie, ar fi trebuit să atragă atenția, aici la Berlin acest târg de Crăciun din apropierea Bisericii Memoriale este pe trotuarul unui bulevard. El a trecut printr-o intersecție în care nu a mers mai departe pe drum și a deviat pe trotuar unde erau așezate aceste căsuțe de la târgul de Crăciun. Nu a fost complicat mai ales într-o seară de luni, un camion care transportă marfă, într-o zonă comercială, nu este chiar o ciudățenie. Locul respectiv este o intersecție în formă de „y”, este o zonă relativ îngustă, și are acele căsuțe tocmai pentru că este o zonă comercială foarte vizitată de turiști. Este un târg de Crăciun improvizat, pe marginea trotuarului, așa cum de 8 martie în București e acel târg al meșteșugarilor de la Romană”, a precizat jurnalistul pentru digi24.ro.

 Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizație irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.

Foto: digi24.ro