Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul președinte rus Medvedev spune…

Fostul președinte rus Medvedev spune că Rusia nu are „nevoie în mod special” de legături diplomatice cu Occidentul: „Sancțiunile „minunate” ale Occidentului nu vor schimba nimic, desigur”

Rusia nu mai are nevoie de legături diplomatice cu Occidentul, a declarat sâmbătă fostul președinte și înalt oficial de securitate Dmitri Medvedev, făcând referite la sancțiunile impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei, relatează Reuters.

Medvedev a spus că sancțiunile au oferit Rusiei un motiv întemeiat să se retragă dintr-un dialog privind stabilitatea strategică (nucleară) și, potențial, din Noul Tratat de reducere a armelor strategice (Noul START), semnat cu Washington în 2010 și prelungit în 2021.

În comentariile de pe pagina sa verificată, de pe rețeaua de socializare rusă VK, Medvedev a scris: „Nu avem nevoie în mod special de relații diplomatice… Este timpul să blocăm ambasadele și să continuăm contactele privindu-ne unul pe celălalt prin binoclu și lunetă”.

Medvedev, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că „(sancțiunile) minunate ale Occidentului nu vor schimba nimic, desigur”.

Moscova își va continua operațiunile militare în Ucraina până când va atinge obiectivele definite de președintele Vladimir Putin drept „demilitarizare și „denazificare”, a spus el.

„Sancțiunile sunt impuse dintr-un motiv simplu – impotența politică care decurge din incapacitatea lor (a Occidentului) de a schimba cursul Rusiei”, a scris Medvedev.

El a condamnat ca fiind „cu adevărat nedreaptă” decizia Consiliului Europei, un organ de supraveghere a drepturilor, de a suspenda calitatea de membru al Rusiei, dar a adăugat că această mișcare oferă un motiv întemeiat „pentru a trânti ușa” definitiv organizației, oferind Rusiei ocazia de a restabili pedeapsa cu moartea pentru criminalii periculoși.

Forțele ruse au lovit orașele ucrainene, inclusiv capitala Kiev, cu artilerie și rachete de croazieră sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, dar președintele Volodimir Zelensky a declarat că capitala Kiev rămâne în mâinile ucrainene.