Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul consilier special al lui…

Fostul consilier special al lui Putin și-a dat demisia și a fugit din Rusia, din cauza invaziei ruse în Ucraina. Peskov: „A plecat sau nu a plecat – e fix treaba lui”

Sursa foto: themoscowtimes.com

Politicianul rus Anatoly Chubais a demisionat din funcția de reprezentant special al președintelui rus ,Vladimir Putin, pentru relațiile cu organizațiile internaționale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a părăsit Rusia din cauza războiului declanșat în Ucraina, scrie unian.net.

Potrivit portalului gazeta.ru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Anatoly Chubais și-a dat demisia „de bună voie”.

„A plecat, nu a plecat – aceasta este fix treaba lui”, a comentat Peskov informația privind plecarea lui Chubais din Rusia.

Chubais a fost unul dintre puținii oficiali ruși care au rupt legăturile cu Kremlinul după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, mai notează unian.net.

Potrivit presei ruse, Chubais a fost văzut la Istanbul pe 22 martie curent.

Anatoly Chubais: ce se știe despre el

Chubais este considerat unul dintre ideologii și liderii reformelor economice din Rusia în anii 1990 și reforma sistemului electric rusesc în anii 2000. El este considerat unul dintre puținii reformatori economici ai anilor 1990 care a rămas în guvernul lui Putin și a menținut legături cu oficialii occidentali.

Chubais, considerat arhitectul reformelor economice post-sovietice, a fost anterior şeful de cabinet al fostului preşedintel rus Boris Elţin.

El a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care a condus-o din 2008. În funcţia de reprezentant special, Chubais avea sarcina de a atinge „obiective de dezvoltare durabilă”.