Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fost deputat al Dumei de…

Fost deputat al Dumei de Stat a dezvăluit despre ce vrea Lukașenko să se înțeleagă cu Putin

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, vrea să cadă de acord cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la transferul de arme nucleare în țara sa. „Lukașenko depune mult timp eforturi pentru a face din Belarus un stat nuclear de facto”, a declarat fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov, citat de presa ucraineană.

În opinia sa, liderul Rusiei înțelege că armele nucleare sunt „un astfel de lucru cu două tăișuri” care poate fi întors împotriva Moscovei, așa că acest subiect „este unul sensibil”.

„…Da, Lukașenko își dorește neapărat să fie de acord cu Putin în privința armelor nucleare, pentru că acesta este un factor al protecției sale față de Occident… El depune eforturi pentru asta de mult timp… pentru a deveni de facto o țară nucleară și, în consecință, astfel încât niciun stat occidental să nu poată intra pe teritoriul său. Dar Putin înțelege perfect că aceasta este o problemă atât de cu două tăișuri… prin urmare, cred că nu va putea ajunge la un acord pe această temă ”, a spus fostul deputat.

Relațiile dintre Rusia și Belarus

La 26 ianuarie 2000, Federația Rusă și Belarus au decis să creeze un stat al Uniunii. Rusia a oferit Belarusului multe împrumuturi și oferă țării gaz ieftin. Autoritățile din Belarus au fost de acord să plătească gazul rusesc în ruble.

Rusia și-a introdus trupele pe teritoriul belarus. În dimineața devreme a zilei de 24 februarie, trupele ruse au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, în special din Belarus. Teritoriul ucrainean a fost, de asemenea, bombardat din această țară de mai multe ori.

Este de remarcat faptul că Aleksandr Lukașenko nu recunoaște participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei.

La sfârșitul lunii iunie, șeful Ministerului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a declarat că autoritățile ruse sunt gata să ofere Belarusului „orice sprijin” în „consolidarea capacității de apărare” .

De la invazia rusp, Alexander Lukașenko s-a cu Putin de multe ori. Pe 26 septembrie, Lukașenko și Putin s-au întâlnit în Federația Rusă. Președintele rus a spus la eveniment că își dorește un tratament respectuos din partea Europei.