Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Federația Rusă suspendă livrările de…

Federația Rusă suspendă livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat Polonia și Bulgaria că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, 27 aprilie, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Rusia și Occident din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Polonia și Bulgaria ar fi primele țări cărora principalul furnizor european le va tăia gazul de când Moscova a început ceea ce numește o „operațiune specială militară” în Ucraina. Măsura de întrerupere a livrărilor a urmat, de asemenea, sancțiunilor impuse de Varșovia împotriva persoanelor și companiilor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca țările pe care le numește „neprietenoase” să accepte o schemă prin care acestea să deschidă conturi la Gazprombank și să facă plăți pentru importurile de gaz rusesc în euro sau dolari care vor fi convertite în ruble.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a declarat că țările din UE ar putea evita cererea Rusiei de a primi plățile pentru gaz în ruble fără a încălca sancțiunile dacă plătesc în euro sau dolari, care sunt apoi convertiți în moneda rusă.

Polonia este un adversar politic ferm al Moscovei. Compania poloneză de gaze PGNiG, al cărei contract de gaze cu Rusia expiră la sfârșitul acestui an, a declarat că nu va respecta noua schemă de plată și că nu va prelungi contractul.

De asemenea, nu și-a prelungit acordul de tranzit de gaze cu Gazprom în 2020. De atunci, furnizorul rus de gaze a fost nevoit să participe la licitații pentru capacități de gazoduct prin conducta Yamal-Europe, din Belarus până în Polonia.

Contractul de furnizare de gaze al Poloniei cu Gazprom este de 10,2 miliarde de metri cubi pe an și acoperă aproximativ 50% din consumul național.

Anterior, datele furnizate de rețeaua de operatori de transport de gaze din Uniunea Europeană au arătat că fluxurile fizice de gaze prin ruta Yamal-Europa s-au oprit, dar au fost reluate mai târziu, marți.

Polonia a declarat că se poate aproviziona cu gaze prin două legături cu Germania, inclusiv un flux invers pe conducta Yamal, o legătură cu Lituania cu o capacitate anuală de 2,5 miliarde de metri cubi, care va fi deschisă pe 1 mai, și prin intermediul unui interconector cu Republica Cehă pentru până la 1,5 miliarde de metri cubi.

Alți 5-6 miliarde de metri cubi ar putea fi transportați prin intermediul unei legături cu Slovacia, care va fi deschisă în cursul acestui an.

În plus, PGNiG poate importa până la 6 miliarde de metri cubi pe an prin intermediul terminalului GNL din Swinoujscie, la Marea Baltică, și produce peste 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an pe plan local în Polonia. În luna octombrie, va fi inaugurată o conductă care va permite ca până la 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an să circule între Polonia și Norvegia.

Oficialii guvernamentali au declarat că depozitul de gaze al Poloniei, de 3,5 miliarde de metri cubi, este plin în proporție de 76% și că nu va trebui să întrerupă livrările către clienți pentru a face față opririi furnizării Gazprom.

Între timp, Bulgaria a declarat că a luat măsuri pentru a găsi o sursă alternativă de aprovizionare cu gaze și că deocamdată nu sunt necesare restricții asupra consumului de gaze.