Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Emmanuel Macron: Dacă Rusia învinge…

Emmanuel Macron: Dacă Rusia învinge Ucraina, siguranța Moldovei, României și altor țări din regiune este în pericol

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron speaks at a press conference at the Elysee Palace, in Paris, France, February 17, 2022. EPA-EFE/IAN LANGSDON/Pool via REUTERS/File Photo

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat faptul că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, avertizând că dacă Rusia învinge Ucraina, siguranța Moldovei, României și altor țări din regiune este în pericol. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Economist, joi, 29 aprilie.

„După cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic. Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina.

Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va fi pentru celelalte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?

Dacă Rusia s-a hotărât să meargă mai departe, dacă rușii ar sparge linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui în mod legitim să ne punem această întrebare”, a menționat președintele francez. 

Întrebat ce se va întâmpla dacă Rusia încearcă să atace o altă țară care nu este membră a NATO și cum vor reacționa europenii, membrii NATO, Emmanuel Macron a făcut o trecere în revistă a „asistenței fără precedent acordat unei țări care nu este membră a NATO, pentru că este atacată și pentru că este în joc securitatea noastră. (…)

La summitul NATO din vara anului 2022, cu toții am exclus livrarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune, avioane. Acum toți suntem în proces de a face acest lucru. Așa că ar fi greșit să excludem restul”, a conchis Macron.