Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Elveția adoptă sancțiuni financiare împotriva…

Elveția adoptă sancțiuni financiare împotriva lui Putin și Lavrov. Acestea urmează să fie puse în aplicare cu efect imediat

Având în vedere continuarea intervenției militare a Rusiei în Ucraina, Consiliul Federal al Elveției declară că a luat decizia, la 28 februarie, de a adopta pachetele de sancțiuni impuse de UE pe 23 și 25 februarie.

Astfel, activele persoanelor fizice și companiilor listate sunt înghețate cu efect imediat. De asemenea, sancțiunile financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrului Mihail Mișustin și a ministrului de externe Serghei Lavrov urmează să fie puse în aplicare cu efect imediat.

Elveția își reafirmă solidaritatea cu Ucraina și poporul său și adaugă că va livra provizii de ajutor pentru persoanele care au fugit în Polonia.

„Elveția va implementa sancțiunile în coordonare cu UE. (…) Procedând astfel răspunde la încălcările grave ale dreptului internațional pentru care persoanele menționate anterior sunt responsabile. Interdicția importurilor, exporturilor și investițiilor în Crimeea și Sevastopol, care este în vigoare din 2014, a fost extinsă și asupra regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk, care nu mai sunt sub controlul guvernului ucrainean”, se spune într-un comunicat emis de autoritățile elvețiene.

Luni, 28 februarie, a cincea zi a invaziei ruse în Ucraina, continuă cu atacuri în apropiere de Kiev. Rusia continuă să atace Ucraina pe mai multe fronturi. După câteva ore de liniște, la Kiev și Harkov, luni dimineața, au început să se audă din nou explozii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

Duminică, Vladmir Putin a făcut anunțul șocant că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina. Rusia pretinde că a câștigat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei