Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DW: Poveştile unor dezertori ruşi

DW: Poveştile unor dezertori ruşi

Sursa foto: N. Smolentzewa/DW

Mulți dezertori ruși nu au pașapoarte și sunt dați în urmărire internațională. Fără acte, caută să-și facă o viață peste hotare. „Sunt gata să dau socoteală în instanţă. Am conştiinţa curată”, spune un fost ofiţer, scrie Deutsche Welle.

În timp ce orașul München vibrează în acordurile Oktoberfest-ului, întâlnim pe „Vasili” într-un parc liniştit de la marginea oraşului. Bărbatul a sosit în Germania acum o lună. Este unul dintre primii ruși care au nevoie să ajungă în Republica Federală pe căi legale.

„Vasili” spune că în Germania se simte în siguranță, dar că se teme pentru familia rămasă acasă. De aceea dorește să-i fie protejată identitatea. În Federația Rusă , unde a fost dat în urmărire pentru dezertare, riscă până la 15 ani de detenție.

„Nu lupt împotriva poporului meu”

Tânărul este artilerist. A studiat la Academia Militară și și-a luat angajamentul să servească mai mulți ani în armată. Dezamăgit de armată, el a încercat de mai multe ori să renunțe, dar n-a putut. Când Rusia a atacat Ucraina, a primit ordine de deplasare pe front.

„Mi s-a spus: pregătește-te, fiindcă deja nu mai avem oameni”, își amintește bărbatul. A refuzat, pe motiv că este de origine ucraineană. „Tatăl meu este ucrainean, așa că nu lupt împotriva poporului meu”. În ciuda ameninţărilor superiorilor, nu s-a dus pe front, dar nici n-a fost exclus din armată. Toate acestea se întâmplă înainte de 21 septembrie 2022, data la care preşedintele Vladimir Putin a declarat mobilizarea parţială.

„Vasili” şi alţi dezertori ruşi povestesc că părăsirea structurală a armatei nu era deloc uşoară înainte de mobilizarea parţială. După ordinul preşedintelui, a devenit imposibilă. Pedeapsa pentru părăsirea fără permisiune a cazărmii și dezertarea este de zece, respectiv 15 ani de închisoare.

„Nu era nicio cale de scăpare”, spune bărbatul. „Mi-a spus: ori te duci la război, ori vei deschide procesul penal. O să ajungi după grații, de unde oricum te trimitem la război.” Fostul militar a hotărât să fugă din Rusia.

Viktor: „Era imposibil să refuzi”

Conform estimărilor organizației „Go by the Forest”, care îi ajută pe ruși să scape de front, după anunțul privind mobilizarea, peste 500 de dezertori au părăsit Rusia. Aceştia sunt doar cei care au cerut sprijinul activiştilor pentru drepturile omului, dar se estimează că numărul dezertorilor este mult mai mare. 

Cei mai mulți au fugit prin Kazahstan sau Armenia. Unul dintre ei este un fost ofițer de comunicații și transmisiuni, care se va numi „Viktor”. Spre deosebire de „Vasili”, el a luat parte la misiuni militare în Ucraina.

Acum trăiește în Astana, capitala Kazahstanului. Spune că și el a încercat să iasă din armată. În februarie 2022 i sa ordonat să se deplaseze pentru aplicații militare în peninsula Crimeea. Pe 24 februarie, unitate sa a luat parte la invazia rusă. 

„Ne-au trezit la 5 dimineața, ne-au încolonat și ne-au spus: Pornim! Dar n-au spus încotro”, își amintește „Viktor”. „În momentul acela era imposibil să refuzi. Dacă mergeai înainte te împuşcau ucrainenii, dacă dădeai înapoi te prindeau ai tăi”, adaugă el.

Fostul ofițer sa aflat pe teritoriul ucrainean până în vara anului 2022. „Am văzut prizonierii de război executați și am auzit ordinele comandantului. Dar la noi nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Bucea. „Despre masacrul comis asupra civililor ucraineni a aflat abia în aprilie 2022, când a avut acces la Internet .

Evgheni: „Sunt gata să dau socoteală în instanță”

Și Evgheni, ofițer al forțelor speciale, a fost trimis la graniță cu Ucraina, în februarie 2022, sub pretextul unor exerciții militare. Provine dintr-o familie săracă, iar armata i-a oferit șansa unui alt statut social decât cel din copilărie.

„Am sperat și am crezut că nu va fi război”, spune el, gândindu-se la februarie 2022. „Ne gândeam că o fi Putin un criminal și un hoț, dar nu e nebun să înceapă un război. Dar lucrurile au stat altfel”, adaugă Evgheni.

Pe 24 februarie, alături de membrii unității sale, a trecut graniț în Ucraina. Trupele au ajuns până la Brovary, lângă Kiev. „Pentru noi a fost foarte trist. Pe 30 martie, aproape toți din companie erau morți. Când eram în apropiere de Kiev n-am luat prizonieri, fiindcă nu aveam posibilitatea să-i ducem în Rusia. Așa că au fost executați.” Şi partea ucraineană a procedat la fel, spune Evgheni.

Bărbatul dă asigurări că nu a participat la uciderea ucrainenilor. „Sunt gata să dau socoteală în instanţă. Am conştiinţa curată. Da, am luptat. Da, am tras cu arma. Dar şi asupra mea s-a tras. Şi eu vreau să trăiesc.”

Teama de extrădare

După ofensiva eșuată a rușilor în Kiev, unitatea lui Evgheni a fost mutată în Donbas. Pentru a scăpa de acolo, s-a lăsat împuşcat în picior. „În apropierea posturilor ucrainene ne-am rănit unii pe alții și am pretins că adversarii au tras asupra noastră. Ne-au crezut și ne-au dus într-un spital din Rusia”, mărturisește Evgheni.

Viktor şi Evgheni au reuşit să fugă, în cele din urmă, în Kazahstan. Fiindcă în Rusia au fost deschise procese penale împotriva lor, cei doi foști ofițeri nu pot munci oficial, nu pot avea pe numele lor cartele SIM sau conturi bancare. În plus, cei doi se tem că ar putea fi extrădați în Rusia.

Vize umanitare pentru dezertorii ruşi

„Pentru mine văd trei posibilități: Franța, Germania sau SUA. Doar aceste țări eliberează documente de călătorie temporare. În fond, niciunul dintre noi nu are pașaport”, spune „Viktor”. A luat de mai multe ori contact cu ambasadele acestor țări, dar și ale altor state occidentale, fără succes.

„În mai 2022, Ministerul federal de Interne a spus că dezertorii din armata rusă vor primi protecție, fiindcă fuga lor poate fi înțeleasă ca un act politic împotriva războiului și, prin urmare, persecutarea acestora este persecutată politică”, afirmă Rudi Friedrich, președintele asociației. „Conexiune eV”.

Asociația cu sediul în orașul german Offenbach se implică în favoarea obiectelor de conștiință. Împreună cu alte ONG-uri, Friedrich cere Parlamentului European și țărilor membre ale UE să-i protejeze pe cei care refuză să lupte de partea lui Putin. Acestora le-ar putea fi acordate vize umanitare.

Cereri de azil pot fi solicitate doar personal în Germania, dar fără pașaport și viză dezertorilor le este imposibil să ajungă în occident. În opinia lui Rudi Friedrich, cei care îmi îngrijesc asumă riscul să refuze participarea la luptă și la crime de război merită să fie protejați. 

Căi de a ajunge în Europa pentru dezertorii ruşi

„Vasili” este unul dintre primii dezertori care au să ajungă în Europa fără pașaport. Tânărul a primit un post de programator într-o firmă IT din Germania. Ambasada germană din Kazahstan a eliberat un document de călătorie provizoriu și viză de lucru. Na fost ușor să găsească o firmă care să accepte un dezertor rus fără pașaport, admite „Vasili”, dar și mai greu a fost să plece din Kazahstan.

La prima încercare a fost scos din avion. Fusese găsită baza de date a persoanelor date în urmărire. A doua zi, după intervenția avocatului său, i sa permis să călătorească. „În anumite condiții, se poate. Există o cale de ieșire”, spune el fără să dea detalii.

Acum trăiește în Germania. În ciuda riscurilor la care este expusă familia sa, a decis să-și publice povestea în speranța că și alții vor avea șansa să fugă de război . „Le spun tuturor dezertorilor și celor care se află pe front și sunt disperați: totul este posibil. Nu trebuie să lupți, nu trebuie să acționați împotriva conștiințelor voastre. Să refuzați participarea la aceste crime”, încheie „Vasili”.